U mjesecu borbe protiv raka dojke dobre vijesti iz Europskog parlamenta

 

Listopad, mjesec borbe protiv raka dojke i podizanja svijesti javnosti o ovoj bolesti obilježava se kroz brojne akcije i programe diljem Hrvatske. Nakon što je uspješno održala četvrtu u nizu konferenciju „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“ prošlog tjedna u Rijeci, voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica danas je objavila važne vijesti za oboljele od raka.

Naime, u travnju ove godine Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) imenovao je Šuicu da podnese rezoluciju o upotrebi konoplje u medicinske svrhe. Tema je to koja izaziva sve više pozornosti među hrvatskim građanima jer bi se omogućavanjem korištenja konoplje olakšao svakodnevni život oboljelima od raka, multiple skleroze, malignih bolesti, AIDS-a, epilepsije i sličnih oboljenja. Na sjednici Odbora ENVI ovog tjedna je velikom većinom izglasana rezolucija o medicinskoj uporabi konoplje kojom se poziva na lakši pristup konoplji u medicinske svrhe, bolja informiranost građana te se potiče na detaljnija medicinska istraživanja i provjere kvalitete svih lijekova baziranim na medicinskoj konoplji.

Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo postignutim sporazumom i istaknula važnost rezolucije: „Iznimno mi je drago što smo uspjeli usuglasiti stavove među Klubovima zastupnika i zajedno donijeli rezoluciju koja za cilj ima samo jedno, a to je pomoć oboljelima korištenjem konoplje u medicinske svrhe. Odbor ENVI velikom većinom glasova podržao je ovu rezoluciju, a to je iznimno važno kako bismo pokazali oboljelima da nisu sami te da im mi političari pružamo podršku. Obzirom da se radom u neformalnoj skupini Zastupnici protiv raka u Europskom parlamentu te organiziranjem niza konferencija u Hrvatskoj „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“ aktivno bavim temom borbe protiv raka i drugih malignih bolesti, ovakav me rezultat posebno raduje. “

Podsjetimo, na izvješću su uz zastupnicu Dubravku Šuicu radili i zastupnici iz drugih Klubova u Europskom parlamentu: Urszula Krupa (ECR), Catherine Bearder (ALDE), Estefania Torres Martinez (GUE/NGL), Piernicola Pedicini (EFDD), Guillaume Balas (S&D) te Martin Hausling (Greens), a uskoro se očekuje i glasovanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Odgovori