U Mostaru i Neumu prezentirani Akcijski planovi energijske efikasnosti za razdoblje 2016.-2020.

U petak 29.4.2016. godine u gradskoj vijećnici Grada Mostara i hotelu Grand u Neumu, održane su prezentacije i javne rasprave u svezi izrađenih Akcijskih planova energijske efikasnosti za Grad Mostar i Općinu Neum za period 2016.-2020.

Izrada Akcijskih planova energijske efikasnosti za Grad Mostar i Općinu Neum dio je projekta CB-GREEN prekogranično, zeleno,obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje, koji financira Europska unija u okviru IPA komponente II – Program prekogranična suradnja Hrvatska i Bosna i Hercegovina 2007-2013.
Cilj projekta CB-GREEN je unapređenje sistema upravljanja energijom u lokalnim zajednicama i promoviranje sistema energetske učinkovitosti i održive energije u prekograničnom području kroz zajedničke inicijative partnera iz Hercegovačko-neretvanske županije/kantona i Zadarske županije. Projekt provode Općina Neum, Grad Mostar i Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu REDAH iz Bosne i Hercegovine i Grad Zadar, Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA doo i NVO „Eko-Zadar“ iz Hrvatske.
Današnje prezentacije u Mostaru i Neumu pripremili su predstavnici i specijalisti iz tvrtke CETEOR, Sarajevo, koji su zajedno sa radnim grupama iz Grada Mostara i Općine Neum zaduženi za izradu i praćenje provedbe Akcijskog plana energijske efikasnosti za period 2016.-2020.

Svim sudionicima današnjih prezentacija i drugim zainteresiranim bit će poslani radni materijali, te će svi imati priliku dati svoje stručno mišljenje i svoj sud o izrađenom dokumentu. Ovaj veoma zahtjevan i složen postupak prikupljanja podataka, obrade podataka i uspješne izrade Akcijskog plana, vršen je prema naputku i metodologiji EU – „Vodič-kako izraditi akcijski plan energetski održivog razvitka (SEAP)“.