U Mostaru predstavljena knjiga prof.dr. Srebrena Dizdara

Mostar – U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i sarajevskog IKD „University press-Magistrat izdanja“, u Mostaru je, u utorak, 24.05.2016. godine, predstavljena knjigaOblici i umijeća akademskog pisanja“, autora prof.dr. Srebrena Dizdara, redovnog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Uz autora, o knjizi su govorili i federalna ministrica obrazovanja i znanosti dr.sc. Elvira Dilberović i prof.dr. Marina Katnić Bakaršić, redovna profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Ovom prilikom ministrica Dilberović posebno je naglasila ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realiziranju složenih reformskih procesa u oblasti nauke i visokog obrazovanja.

 

Ovi reformski procesi trebaju doprinijeti stvaranju društva znanja, što zahtijeva dodatne napore od svih njegovih aktera. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznalo je ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realiziranju reformskih ciljeva, te je u periodu od 2007. do 2015. godine, u okviru različitih programa podrške, u ove oblasti uloženo više od 2.250.000,00 KM. Istovremeno, otkupljeno je i bibliotekama naučnih i visokoškolskih ustanova u FBiH uručeno preko 1700 naslova naučne i univerzitetske literature, odnosno časopisa“, istaknula je Dilberović.

 

Osvrćući se na knjigu prof.dr. Srebrena Dizdara, podsjetila je da metodologija naučnog rada i akademsko pismo predstavljaju osnovu svakog uspješnog naučnog istraživanja i prezentiranja rezultata naučno-istraživačkog rada.

 

Svrha ovog djela jeste pomoći studentu, istraživaču, docentu ili profesoru u njihovom napornom zadatku da pravilno izraze cilj, materijal i metode te rezulatate i zaključke svojih radova. Knjiga je nastajala godina, tokom kojih je autor uložio veliki trud, a rezultat je značajan – dobili smo vrijedan vodič u akademskom pisanju i stvaranju“, kazala je, između ostalog, federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović.

 

„Oblici i umijeća akademskog pisanja“, autora Srebrena Dizdara sadrže više od 600 stranica i podijeljeni su, uz Uvod, u još šest poglavlja, koja su dalje podijeljena na niz potpoglavlja, nakon čega slijede Završne napomene te Literatura. Odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu, knjiga je odobrena kao univerzitetsko izdanje, a – kako je, između ostalog, istaknuto – mogu je koristiti studenti dodiplomskog, postdiplomskog i doktorskog studija, kao i svi oni koji se počinju baviti znanošću ili već rade u njoj a žele dopuniti svoja znanja.

 

FEDERALNO MINISTARSTVO OBRAZOVANJA I ZNANOSTI