U Mostaru prezentiran radni dokument &Vizija mladih za budućnost BiH&

Na okruglom stolu Youth Vision Group, u okviru projekta &Animiranje mladih za pomirenje-Budi inspiracija&, u srijedu je prezentiran radni dokument &Vizija mladih za budućnost BiH&, na kojem trenutno radi 28 mladih iz svih dijelova BiH (studenti i studentice sveučilišta iz Mostara,Banja Luke i Sarajeva, mladi političari i političarke iz stranaka iz FBiH i RS-a).

Krajem prošle godine članovi i članice Youth Vision Groupe počeli su raditi na kreiranju dokumenta &Vizija mladih za budućnost BiH& kroz koji će mladi političari i studenti identificirati zajedničke prioritete i kreirati adekvatne mjere i strategije njihovog rješavanja.

Projekat je posvećen kreiranju višeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim bitnim elementima,izgradnji međusobne suradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina.

”Ovim dokumentom želimo predstaviti bolju budućnost čitavoj populaciji mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, a bazirali smo se na konkretne probleme i dajemo konkretna rješenja”, izjavio je student Pravnog fakulteta Aleksandar Batar.Dodao je kako je uvođenje praske u obrazovni sustav BiH jedna od stvari za koje će se zalagati.

Mladi:MI DJELUJEMO!

”Mi mladi ne ostajemo na priči, nego djelujemo. Ne borimo se za pozicije nego za naš bolji položaj jer želimo ostati živjeti, raditi i stvarati sebi budućnost u ovoj zemlji”, kazala je studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Amina Hasečić. Naglasila je kako im svi političari na prostoru BiH mogu pozavidjeti jer mladi žele živjeti u miru i jedinstvu jer su bilo kakve podjele davno premašili.

Svakoga dana imamo priliku slušati mišljenja političara, ali ono što je važno je što mladi misle o svojoj budućnosti jer je budućnost njihova”, kazao je direktor NDI-a BiH Nenad Simović.

Projekt &Budi inspiracija& podržala je Američka agencije za međunarodni razvoj ,a realizira se u suradnji s partnerskim organizacijama  Inicijativom mladih za ljudska prava BiH ,Fondacijom INFOHOUSE i Nacionalnim demokratskim institutom.Finalizacija samog projekta očekuje se u veljači sljedeće godine.

Martina Dragičević