U  ovom tjednu dvije predstave na repertoaru HNK MostarNagrađivana predstava za koju se uvijek traži mjesto više „Ja od jutra nisam stao“, autorice Une Vizek i redatelja Dražena Krešića, na repertoaru je u utorak, 5. listopada 2021. godine.

Kako bi izgledao svijet u kojem bi vladale žene, dok muškarci doma kuhaju, vode domaćinstvo, uzimaju porodiljni i čuvaju djecu, sve je to na satiričan način prikazano u ovoj predstavi. U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Mario Knezović, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Ivan Skoko.

Dugo iščekivana, također nagrađivana predstava „Logorilijada“, autora Dragana Komadine i redatelja Ivana Lea Leme, nastala prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića „Konclogor na Savi“ i zbirci pjesama „Lirika nevremena“ te motivima „Grobnice za Borisa Davidoviča“ Danila Kiša, bit će izvedena u petak i subotu, odnosno 8. i 9. listopada 2021. godine.

Predstava govori o sudbini pjesnika u totalitarnim režimima, odnosno književnika koji se nije htio odreći vlastitih političkih i moralnih uvjerenja.

Zanimljivo je da je o ovoj predstavi nedavno objavljen i originalni znanstveni rad. Naime, dr. sc. Sarina Bakić i dr. sc. Nedžma Džananović Miraščija s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu objavile su znanstveni rad pod naslovom „Iliji Jakovljeviću u sretanje: Sociološka analiza teatarske predstave Logorilijada u kontekstu promišljanja o pojedincu u totalitarnim društvima“ u znanstvenom časopisu „Sociološki diskurs“.

Ova predstava doživjela je i određene promjene u ansamblu pa će tako umjesto Branimira Vidića Flike igrati Slaven Knezović, a umjesto Borisa Matića Saša Oručević. Osim njih dvojice, u predstavi igraju Robert Pehar, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Bojan Beribaka i Mario Bošnjak.

Rezervacija ulaznica moguća je porukom preko Facebook Messenger-a ili Instagram Direct-a, odnosno pozivom na broj 063 019 019. Redovita cijena ulaznice je 10 KM, a 5 KM za studente, učenike, umirovljenike i nezaposlene osobe. Studenti Sveučilišta u Mostaru mogu iskoristiti besplatne vaučere koji se preuzimaju u prostorijama Studentskog zbora. Broj posjetitelja je ograničen  sukladno preporukama nadležnih zdravstvenih tijela.