U Sarajevu započela regionalna konferencija Pristup djece pravdi

Sarajevo, 25. veljače 2020. : Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša otvorio je trodnevnu Regionalnu konferenciju „Pristup djece pravdi“ zajedno s Nj.E. Andrea Rauber Saxer, veleposlanicom Švicarske u BiH, Nj.E. Johannom Sattlerom, šefom Delegacije EU u BiH koji je ujedno i specijalni predstavnik EU u BiH, Torgny Svenungssonom, savjetnikom Veleposlanstva Švedske u BiH, kao i s gospodinom Philppeom Coriom, zamjenikom regionalnog direktora UNICEF-a za Europu i Srednju Aziju.

Ministar Grubeša na početku je izrazio zadovoljstvo što je upravo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u suradnji s UNICEF-om u Bosni i Hercegovini i Regionalnim uredom UNICEF-a za Europu i Centralnu Aziju organiziralo ovakav eminentni skup povodom navedene konferencije, kao i činjenicu da na Konferenciji sudjeluju visoki dužnosnici zemalja regije, kao i drugih europskih zemalja, predstavnici državnih institucija, nevladinog sektora, akademske zajednice i medija.

Tema ove trodnevne konferencije je potvrda da Bosna i Hercegovina želi dokazati punu opredijeljenost za unaprjeđenje pristupa djece pravdi, kao i jačanje svih oblika suradnje na ovom području.

Poseban fokus Konferencije je usvajanje „Izjave o opredjeljenju“ sa svrhom da zemlje svojim pristankom izraze spremnost za reafirmiranje obveza preuzetih Konvencijom o pravima djeteta, kao i identificiranje perspektivnih praksi i razmjena informacija o reformama i praksama u području osiguravanja pristupa djece pravdi i unaprjeđenju pravosudnog sustava prilagođenog djeci u cijeloj regiji.

Ministar Grubeša naglasio je kako Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine već duži niz godina podržava UNICEF-ov projekt „Pravda za svako dijete“ svjestan važnosti unaprjeđenja maloljetničkog pravosuđa u Bosni i Hercegovini te je i ovaj put istaknuo apsolutnu opredijeljenost Ministarstva pravde BiH za nastavkom aktivnosti u ovom području.