U utorak predavanje akademika Luke Paljetka

 

Mostar, 15. 4. 2016. U sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske, u utorak, 19. travnja u 11 sati, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (amfiteatar Vjekoslav Klaić, dvorana br. 13), bit će održano predavanje akademika Luke Paljetka o temi Poezija A.B. Šimića. Predavanje se održava usuradnji s Filozofskim fakultetom i Hrvatskom akademijom za znanost i umjetnost u BiH

Luko Paljetak, hrvatski književnik i akademik. Autor je brojnih prevedenih knjiga, zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija.

Rodio se i odrastao u Dubrovniku, u kojemu živi i radi. Studirao je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zadru, gdje je kasnije i radio kao asistent.

Bio je redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka te jedan od urednika Zadarske revije. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Vrstan je prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Između ostalih, preveo je i neka od

djela ChauceraShakespearaByronaWildeaJoycea i Prešerna. Preveo je (zajedno sa Zlatkom Tomičićem) i zbirku pjesama makedonskog pjesnika Konstantina Miladinova.

Stalni je član HAZU-a i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU). Član je i brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu i dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Urednik je časopisa Dubrovnik koji izdaje Matica hrvatska Ogranak Dubrovnik.

Mnoge su od njegovih pjesama uglazbljene i postale nezaobilazan dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volimNa Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge).

 

 

 

 

MATICA HRVATSKA MOSTAR