Ugledni češki arhitekt Vlado Milunić laureat Nagrade “Marija i Stjepan Radić” Hrvatsko-češkoga društva

ZAGREB, 27. veljače 2016. (Hina) – Ugledni češki arhitekt hrvatskoga podrijetla Vlado Milunić, autor poznate Kuće koja pleše (Tančící dům) u Pragu, laureat je Nagrade “Marija i Stjepan Radić” koju mu je u povodu njegova 75. rođendana dodijelilo Hrvatsko-češko društvo (HČD) iz Zagreba zbog njegovih iznimnih zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa u cjelini.

Miluniću koji će u četvrtak, 3. ožujka, proslaviti 75. rođendan, nagrada je dodijeljena, kako se ističe u obrazloženju, “zbog njegovih iznimnih zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa u cjelini, koje se očituju u njegovu višegodišnjem radu i prepoznatljivim rezultatima trajne vrijednosti i od širega društvenog interesa, priopćio je predsjednik HČD-a Marijan Lipovac.

Podsjeća se da Milunić već 60 godina živi u Češkoj gdje je ostvario vrijedna, i od struke, korisnika te publike, priznata djela suvremene arhitekture, među kojima se kao najpoznatija u europskim i svjetskim razmjerima ističe poslovna zgrada na obali Vltave u Pragu poznata kao Kuća koja pleše, dovršena prije 20 godina.

Tančící dům – ikonu suvremene praške arhitekture Milunić je 1992. projektirao s Frankom Gehryjem, osmislio s Václavom Havelom

Ikonu suvremene praške arhitekture – Kuću koja pleše – Milunić je projektirao 1992. sa svjetski poznatim kanadsko-američkim arhitektom Frankom Gehryjem, a idejni projekt za zgradu osmislio je s prijateljem – češkim predsjednikom Václavom Havelom. Kako se navodi, ta zgrada simbolizira slobodu i dinamičnost češkoga društva nakon “Baršunaste revolucije” i stekla je veliku popularnost među posjetiteljima Praga te se, uz Hradčane i Karlov most, smatra jednom od tri praške znamenitosti koje turisti najčešće fotografiraju. Zgrada i njezini autori dobili su više nagrada i priznanja u Češkoj i inozemstvu.

U obrazloženju nagrade stoji kako je ta zgrada modernoga Praga, a na određen način, dodaje se, simbolizira i hrvatsko-češke odnose koje su kroz stoljeća obilježili i Hrvati koji su dugi niz godina živjeli i djelovali u Češkoj, među kojima se ističu Faust Vrančić, Josip Filipović, Vlaho Bukovac, Vladimir Prelog, Branko Gavella i Zvonimir Rogoz, a tomu nizu hrvatskih velikana pridružio se i ugledni i priznati arhitekt i intelektualac Vlado Milunić.

Lipovac podsjeća da je Milunić, osim po arhitektonskom opusu, poznat u češkoj javnosti i po dosljednom zalaganju za poštivanje pravila i etike arhitektonske struke i urbanizma te za javni interes. “Svojim umjetničkim i javnim djelovanjem Vlado Milunić, u češkoj javnosti prepoznat kao češki arhitekt hrvatskoga podrijetla, pridonosi i popularizaciji Hrvatske u Češkoj, a njegova Kuća koja pleše jedan je od vidljivih znakova uzajamnoga kulturnog prožimanja Hrvata i Čeha koje je povezivalo i oplemenjivalo oba naroda stvarajući ne samo djela trajne vrijednosti, nego i jedinstven duh prijateljstva i zajedništva Hrvata i Čeha kao relevantan fenomen u europskim i svjetskim razmjerima koji može služiti za primjer drugim narodima, naročito u današnje doba velikih kriza, napetosti i novih izazova”, stoji u odluci HČD-a.

Vlado Milunić rođen je 3. ožujka 1941. u Zagrebu, a 1956. zajedno sa svoje tri sestre doselio se u tadašnju Čehoslovačku gdje su od 1948. živjeli njegovi roditelji, liječnici Atena i Josip Milunić, odvojeni od svoje djece zbog sukoba Jugoslavije s ostalim državama pod komunističkom vlašću. U Pragu je 1966. završio studij arhitekture na Češkom tehničkom sveučilištu, a zatim se do 1969. usavršavao u Parizu. Od 1969. do 1990. radio je zajedno s kolegom Janom Línekom, a od 1990. djeluje u vlastitom Studiju VM (Volné myšlenky, tj. Slobodne ideje). Projektirao je brojne javne zgrade, među kojima se ističe nekoliko domova umirovljenika u Pragu, Dom kulture Sedlec-Prčice, Dom djece i mladeži Modřany, stambeni kompleks Zvijezda, stacionar za hendikepiranu djecu u Českim Budějovicama te više obiteljskih kuća. Radio je i na preuređenju dijelova stare gradske jezgre i panelnih stambenih naselja u Pragu i Bratislavi. Jedan je od autora Češke četvrti u Šangaju, a njegovi radovi su i radarski toranj u Zračnoj luci Václava Havela u Pragu, praška galerija Ungelt, Gallery Club Radost FX te prijedlog za novi centar grada Rijeke. Radi i kao predavač na Češkom tehničkom sveučilištu u Pragu.

Nagradu HČD-a do sada su dobili violist, glazbeni pedagog i diplomat Zlatko Stahuljak (2012.) i češki kroatist Dušan Karpatský (2015.), a nazvana je u čast hrvatskoga političara Stjepana Radića koji je krajem 19. i početkom 20. stoljeća bio najznačajniji promicatelj hrvatsko-češkoga prijateljstva i njegove supruge Čehinje Marije Radić.

P-H20160227000091