Uručena invalidska kolica 12 -ici 100 postotnih RVI HVO-a i Armije RBiH

Mostar, 1. lipnja 2016.: Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Šerif Špago, predsjedajući Skupštine HNŽ i Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja uručili su danas invalidska kolica s antidekubitalnim jastukom dvanaestorici stopostotnih ratnih invalida HVO-a i Armije RBiH.

Ministarstvo je prvi put nakon 2006. godine i pojedinačne donacije humanitarne naravi, u svojstvu ugovornog tijela, provelo postupak javne nabave invalidskih kolica s antidekubitalnim jastukom za potrebe ratnih vojnih invalida 100 % I grupe.

Nakon provedenog postupka, donešena je Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja Otto Bock Adria d.o.o. Sarajevo, koji se obvezao na isporuku novih aktivnih invalidskih kolica s antidekubitalnim jastukom, koja udovoljavaju traženim tehničkim karakteristikama kao i odgovarajućim jamstvima, a urađena su po posebnim potrebama i tjelesnom oštećenju korisnika.

Sredstva za provedbu postupka osigurana su u Proračunu HNŽ, na poziciji – izdaci na temelju Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ekonomski kod 614 200 LAM 009 „Ortopedska i druga pomagala“, a ukupna vrijednost predmetnog ugovora iznosi 42.022,46 KM s PDV-om.

Nakon primopredaje kolica, upriličen je zajednički radni objed na kojem su, kroz razgovor, stopostotni ratni vojni invalidi nositelje zakonodavne i izvršne vlasti upoznali o problemima s kojima se susreću.

„Realizirajući jedan ovakav vrijedan ugovor, Vlada HNŽ uz aktivno sudjelovanje Ministarstva za pitanja branitelja, svoju programsku orijentaciju usmjerila je na jačanje sustava skrbi i podizanje kvalitete života ratnih vojnih invalida i njihovo djelotvorno sudjelovanje u relevantnom društvenom okruženju. Ministarstvo posebnu pozornost poklanja potrebama najtežih ratnih stradalnika. U tom smislu, u novom zakonu, ali i u provedbenim propisima predložili smo odredbe koje će osigurati odgovarajuća rješenja na zaštiti i promicanju prava braniteljske populacije“, rekao je ministar Soldo te dodao ”u ime Vlade, Ministarstva za pitanja branitelja i u osobno, želim Vam, dragi prijatelji, da ovaj današnji susret i naše druženje doživite kao izraz poštovanja prema Vama i Vašem doprinosu obrani i demokratizaciji našeg društva i naše Domovine”, zaključio je ministar Soldo.

”Ova donacija puno nam znači. Mi ne možemo hodati i kolica su naše osnovno sredstvo za kretanje i život. Ministarstvo, Vlada i Skupština osigurali su sredstva koliko su mogli, mi smo zadovoljni i želim im zahvaliti na trudu i pomoći”, kazao je u ime stradalnika Adil Škaljić.

 

AUDIO: OLIVER SOLDO