Vlada HNŽ-a i UNDP-i potpisali Memorandum o razumijevanju

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ i Sezin Sinanoglu, rezidentna  koordinatorica Ujedinjenih naroda i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a (UNDP) u Bosni i Hercegovini potpisali su danas Memorandum o razumijevanju između HNŽ i UNDP-a.

„Izražavam zadovoljstvo potpisanim Memorandumom i zahvaljujem UNDP-u, jer smo danas otvorili mogućnosti osnaživanja suradnje posebno unutar definiranih prioriteta, među kojima ističem: bolju upravu, smanjenje siromaštva kroz zapošljavanje i povećanje prihoda, te integriranje najugroženijih skupina u društvene i razvojne procese. Također, ističem i naš zajednički rad na izradi multisektorske integrirane Strategije razvitka HNŽ. Kada govorim o Strategiji, suradnja između HNŽ i UNDP uključivat će zahtjevne procese integriranog strateškog planiranja na razini Županije, aktivnosti u svezi s jačanjem institucionalnih kapaciteta za djelotvornu provedbu županijske strategije razvitka, kao i ostale aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvaliteta života građana HNŽ“, kazao je predsjednik Herceg u izjavi za medije.

„Brojna su područja u kojima već ostvarujemo suradnju, ali i u kojima planiramo naše buduće zajedničke. No, ovaj put istaknut ću područje turizma, te energije i okoliša, gdje planiramo projekte u oblasti poboljšanja upravljanja prirodnim resursima, s fokusom na energiju i vodu, okolišnog planiranja, uspostave mehanizama izvještavanja te provedbi pilot projekata“, kazao je predsjednik Herceg, istaknuvši kako će se krajem svibnja u BiH održati okupljanje velikog broja visokih dužnosnika UNDP-a, koji će jedan dan boraviti i u Mostaru.

„Jako sam sretna što smo danas ovdje i što smo potpisali Memorandum o razumijevanju između Vlade i UNDP-a. Vlada i UNDP već imaju dobru suradnju, te surađujemo na velikom broju područja usmjerenih na razvitak. Potpisivanjem Memoranduma našu suradnju ćemo dodatno razviti i nadograditi. Dijelimo viziju s predsjednikom Hercegom i Vladom koja je usmjerena na inkluzivan i održivi razvitak. Naš cilj je poboljšati život građana u HNŽ promicanjem koherentnog razvitka što uključuje sve skupine društva“, kazala je koordinatorica Sinanoglu, dodavši kako je UNDP u BiH lani uložio 70 milijuna dolara.

„Trenutačno s Vladom radimo na Strategiji integriranog razvitka i zaista se nadam da će se potpisivanjem Memoranduma naša suradnja proširiti i na druga područja uključujući zeleni ekonomski razvitak“, zaključila je gđa Sinanoglu.

 

AUDIO: Nevenko Herceg

 

AUDIO: Sezin Sinanoglu