Vučiću “manja” većina, Zurkolić i Ugljanin 2:2

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića i dalje će sama imati većinu u srpskom parlamentu, no “tanju” nego u prethodnom sazivu. I Ugljanin i Zurkolić osvojili po dva mandata.

 

Poslednji podaci koje je objavilo srbijansko Republičko izborno povjerenstvo, temeljem 97,45 % obrađenih biračkih mjesta pokazuju kako će u skupštinskim klupama sjediti zastupnici s čak 11 lista, od kojih je pet manjinskih.

Na izborima 2014. u parlament je ušlo samo sedam lista – dvije su činile vlast (koalicije oko SNS i SPS), dvije bile opozicija (DS i SDS), a tri bile manjinske (SVM, SDA, PZDP). Sve te liste imat će ovaj put manji broj zastupnika.

SNS će imati 131 zastupnika, pet iznad potrebne većine. To je 27 zastupnika manje nego u prošlom sazivu.

SPS-JS, druga najjača lista u Srbiji i dosadašnji partner naprednjaka, imat će 30 zastupnika, odnosno 14 manje nego u prošlom sazivu.

Povratnici u zastupničke klupe, Šešeljev SRS će nakon četvorogodišnje pauze imati 21 zastupnika.

u skupštinskoj sali sjedit će i pokret Dosta je bilo, lista DSS-Dveri i lista LDP-LSV-SDS.

Najbolji rezultat iz te skupine ostvarile su demokrate i DJB, koji će imati po 16 mandata. DS je osvojio tri zastupnička mjesta manje nego u prošlom sazivu, dok je pokretu Saše Radulovića ovo višestruko bolji rezultat nego na prošlim izborima i prvi put su u parlamentu.

U parlament se vraća i LDP, ovog puta zajedno sa SDS i LSV i ukupno 13 mandata, što je za pet mandata manje nego što je stranka Borisa Tadića imala samostalno od 2014. godine

I DSS je ponovo parlamentarna stranka, koja će sa Dverima imati takođe 13 zastupnika.

Osim njih, u parlament bi trebale ući manjinske liste SVM (4), BDZ Sandžaka Muamera Zukorlića (2), SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina (2), Zelena stranka (1) i Partija za demokratsko djelovanje (Ardita Sinani) 1. (Dnevnik-ba)