Zbogom legendo : Preminuo Dragan Nikolić

BEOGRAD- Dragan Nikolić preminuo je danas u 73. godini života poslije duge borbe od teške i opake bolesti, izvijestio je RTS.

Poznati glumac dugo se borio s problemima s debelim crijevom. Posljednjih dana liječnici su davali sve od sebe da ga spase no nakon nekoliko dana disanja uz pomoć aparata, Nikolić je preminuo.

Operiran je u veljači prošle godine. U bolnici je završio u teškom krajem svibnja prošle godine, kad su se liječnici prvi put borili za njegov život. Iako je krizu tada prebrodio, otada je uz kraće prekide stalno bio na bolničkom liječenju.

Pravim imenom Dragoslav Nikolić, rođen je 20. kolovoza 1943. u Beogradu, a nakon dvije godine u srednjoj školi položio je prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju te postao njen najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Filmsku karijeru započeo je u 1964. godine manjom ulogom u filmu “Pravo stanje stvari”, a nakon filma “Dovoljno je ćutati” iz 1965. postao je poznatiji pod nadimkom, jer su ga umjesto imenom potpisali nadimkom.

Već s 24 godine ostavio je trag na glumačkoj sceni ulogom besposličara Jimmyja Barke u jednom od najboljih srpskih filmova do danas, “Kad budem mrtav i beo (1967.) Živojina Pavlovića.Sedamdesetih i osamdesetih je ostvario niz legendarnih glumačkih ostvarenja, a najpoznatija uloga bila mu je ona Prleta u “Otpisanima” i “Povratku otpisanih”. Tada je postao i voditelj zabavnih emisija na televiziji.

Suprugu Milenu Dravić upoznao je 1972. godine, kad su zajedno vodili show “Obraz uz obraz”, a ona je do posljednjeg dana bila uz supruga.

Godine 2000. dodijeljena mu je Nagrada “Pavle Vuisić”, koja se dodjeljuje glumcu za životno djelo.