Bešlić na svečanosti u povodu 40 godina djelovanja Sveučilište u Mostaru

 

MOSTAR – Sveučilište u Mostaru danas je svečanom sjednicom Senata u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” obilježilo 40. godišnjicu svoga djelovanja.
Svečanu sjednicu Senata otvorio je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji se u svom obraćanju osvrnuo na povijest mostarskog Sveučilišta, trenutnima aktivnostima, kao i izazovima koji stoje pred tom visokoobrazovnom ustanovom.
On je naglasio kako su tri strateška izazova pred Sveučilištem, i to integracija Sveučilišta, izrada nove strategije Sveučilišta i financijska stabilnost, a jedan od prioriteta je suradnja i dijalog s gospodarstvom.
Četrdeseta obljetnica Sveučilišta u Mostaru okupila je brojne rektore, prorektore, dekane i profesore s bh. i hrvatskih visokoškolskih ustanova, akademike, predstavnike vjerskog i društvenog života.
Također, svečanosti su nazočili brojni predstavnici političkog života, među kojima, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, federalna ministrica financija Jelka Miličević te državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske Branka Ramljak, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.
Tijekom svečanosti dodijeljen je počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru, 25 rektorovih nagrada najboljim studentima, priznanja te počasna zvanja professor emeritus.
Počasni doktorat dobio je slovački diplomata, trenutno predsjedatelj Opće skupštine UN-a Miroslav Lajčak, koji je od 2007. do 2009. obnašao dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Europske unije.
Počasni doktorat dodjeljuje mu je za izniman doprinos društvenim znanostima u području pravnih i političkih znanosti i međunarodnih odnosa, kao i za državničke i političke uspjehe te za zasluge u ostvarivanju ljudskih prava, demokracije, očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta i ravnopravnosti naroda i demokratskih procesa u BiH, navedeno je u obrazloženju odluke.
Prorektor za znanost i razvitak Ivo Čolak predstavio je novi vizualni identitet Sveučilišta, čiji je Čolak autor.