BOŽO LJUBIĆ U SABORU Rusija i Turska snažno utječu na BiH, evo što treba napraviti Hrvatska Hrvati u BiH su jamac da će Hrvatska biti zastupljena u BiH na gospodarskom planu, adekvatno kao što je dosada bila, rekao je Ljubić

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i zastupnik Hrvata iz BiH i dijaspore u Hrvatskog saboru dr. Božo Ljubić apelirao je na Hrvatsku vladu i na Hrvatski sabor, na sve institucije Republike Hrvatske da pruže BiH svu tehničku pomoć u procesu pristupanja EU, ali i da ishode takvo preuređenje BiH koje bi osiguralo institucionalnu jednakopravnost bh Hrvata, javlja Hrvatski Medijski Servis.

– Hrvatska treba iskoristiti svoju političku poziciju članstva u EU i NATO-a da uvjetuje da BiH napravi potrebite ustavne reforme kako bi se izjednačila pozicija hrvatskog naroda kao formiranog konstitutivnog u BiH jer je to uvjet stabilnosti BiH i to je također strateški interes Republike Hrvatske da ima stabilnu državu na tisuću kilometara svoje granice, kazao je Ljubić u Hrvatskom saboru.

Pojasnio je kako očuvanje političkog subjektiviteta i ostanak Hrvata u BiH štiti dugoročno i teritorijalni suverenitet i integritet Republike Hrvatske.

– Dakle, Hrvati u BiH su jamac da će Hrvatska biti zastupljena u BiH na gospodarskom planu, adekvatno kao što je dosada bila. Ne treba zaboraviti da Hrvatska najveći trgovinski suficit ostvaruje s BiH koji se bilježi kumulativno kroz 10 godina na nekih 5 milijardi eura. A za to su naravno zaslužni i Hrvati u BiH, napomenuo je.

Kazao je i kako Hrvatska treba iskoristiti ne svoje ustavne obveze već i činjenicu da je Hrvatska potpisnica međunarodnih sporazuma, Washingtonskog i Daytonskog, koji su narušeni na štetu Hrvata u BiH.

-Dakle, narušen je Međunarodni mirovni sporazum. Hrvatska je potpisnica i Hrvatska ne može nijemo gledati i šutjeti o narušavanju prava Hrvata u BiH temeljem narušenih međunarodnih sporazuma. Prema tome, to je dio onoga što Hrvatska treba ostvarivati u razdoblju koji je pred nama, s ciljem zaštite političkog suvereniteta Hrvata u BiH ali i zaštite svojih strateških državnih i nacionalnih interesa ovdje, kazao je Božo Ljubić zastupnicima u Hrvatskom saboru.

On je govorio i o optužnica trenutno koje su aktualne u Haagu za navodni udruženi zločinački pothvat, gdje su, kako je upozorio navedeni i dužnosnici Republike Hrvatske na čelu s Tuđmanom i Šuškom.

– Ja sam to rekao i ponovit ću ovdje, dakle, ako bi ta stigma, ta formulacija ostala i u drugostupanjskoj presudi to bi bilo za Hrvatsku mnogo opasnije nego optužnice koje su bile podignute prema Gotovini i Markaču jer su optužnice prema Gotovini i Markaču hrvatskim generalima ticale se unutarnjih odnosa Republike Hrvatske, ovo se tiče odnosa Republike Hrvatske odnosno navodne agresije prema BiH. Ja zato apeliram da se Hrvatska ozbiljno pozabavi ovim pitanjem u političkom, pravnom pa i financijskom smislu ako je potrebno, naglasio je Ljubić.

Ljubić je kazao i kako Hrvatska treba preispitivati svoje nacionalne interese u kontekstupromjena koje se zbivaju i u Europskoj uniji i izvan Europske unije jer, se, kako je upozorio “na našim granicama i na granicama Europske unije događa jedna nova geopolitička rekonfiguracija”.

– Ono što nekada nije zgledalo realno danas je sasvim na licu mjesta pa tako Jeljcinova Rusija nije razmišljala dalje od svojih granica. Danas Putinova Rusija debelo utječe i na procese u svijetu, a posebice u Bosni i Hercegovini, preko Srbije, preko Republike Srpske itd., itd.. Nekadašnja Turska zapravo nije imala ni otomanskih da tako kažem ambicija. Današnja Turska, Erdoganova Turska, ekonomski ojačana Turska, današnja Turska koja sve više gubi svoj sekularni karakter, sve više utječe da tako kažem na procese na Balkanu, opet je Bosna i Hercegovina target što bi rekli. Prema tome ukoliko ta mala država Bosna i Hercegovina interesantna velikim svjetskim regionalnim igračima kao što su Rusija, Turska itd., itd., onda posebice treba biti važna Hrvatskoj s kojom Bosna i Hercegovina ima 1000 kilometara dugu granicu, posebice treba biti važna zbog činjenice jer su tamo Hrvati konstitutivan narod. A što se tiče budućnosti Europske unije, dakle lideri i današnje Europske unije i to u prvom redu lideri najmoćnijih zemalja Europske unije trebaju da tako kažem i sebičnost otkloniti, prakticirati dovoljnu viziju i liderstvo i onda će se iskristalizirati što će Europska unija biti u budućnosti da li carinska unija, da li europska ekonomska zajednica ili United State of Europe.

Ljubić je napomenuo kako ton njegovog izlaganja ide za tim da se pokušamo graditi svijest u hrvatskoj politici bez obzira tko je vlast, tko oporba o strateškom značaju BiH za Hrvatsku i o strateškom značaju očuvanja političkog subjektiviteta Hrvata u BiH.

Podsjetio je kako je zbog nepravedne podjele BiH u Daytonu na entitet Republika Srpska koji čini 49 posto teritorija odakle je protjerano, izbjeglo ili iselilo preko 95 posto Hrvata i drugi entitet s apsolutno Bošnjačkom većinom doveo je do toga da danas  u BiH imamo 3 političke paradigme koje su postojale i pred početak raspada bivše Jugoslavije i početak rata u BiH.

-S jedne strane separatistička od strane Srba u Bosni i Hercegovini koji se prakticira preko pojačane autonomije ili separatizma u Republici Srpskoj. Druga je centralistička i unitaristička od strane političkog Sarajeva koja u nemogućnosti da čitavu Bosnu i Hercegovinu da tako kažem pretvori u jednu centraliziranu unitarističku državu to prakticira na dijelu federacije koja je stvorena kao bošnjačkohrvatska federacija, kazao je Ljubić te dodao:

-Hrvati zbog te činjenice, zbog oduzimanja ne samo političkih prava i prava da izaberu svoje legitimne predstavnike već zbog oduzimanja prava i da raspolažu rezultatima svoga rada, zbog prelijevanja sredstava iz hrvatskih poduzeća i regija u centar u Sarajevu, sve više Hrvata iseljava iz Bosne i Hercegovine. Nama vrijeme nije saveznik, ni ovdje Hrvatskoj vrijeme nije saveznik. Prema tome, Hrvatska se treba snažno angažirati kod svojih saveznika. U EU izravno u odnosima s Bosnom i Hercegovinom da Bosna i Hercegovina konačno se rekonstituira na način da se ostvari istinska jednakopravnost tri konstitutivna naroda jer Bosna i Hercegovina može biti politički stabilna samo na takav način i može dugoročno opstati samo na takav način. Svaki drugi epilog koji bi vodio ka disoluciji i tako daljem zaoštravanju koje nije u interesu RH upravo zbog ovih činjenica o kojima sam govorio. Ako ništa drugo zbog tisuću kilometara granice, kazao je Ljubić.

Govoreći u Hrvatskom saboru Ljubić je, kako javlja HMS, oda priznanje novom šefu hrvatske diplomacije dr. Miri ovaču na njegovim dosadašnjim potezima i postignućima posebice činjenici da je za prvu zemlju svoje vanjsko-političkog posjeta i misije izabrao Bosnu i Hercegovinu i na taj način pokazao da prepoznaje dimenziju BiH kao primarnog i strateškog interesa Republike Hrvatske u svakom pogledu političkom, geopolitičkom, gospodarskom i činjenicom naravno da su Hrvati tamo tvorbeni i konstruktivan narod.

-Isto tako želim ovom prilikom odati priznanje hrvatskim europarlamentarcima koji djeluju u Bruxellesu, bez obzira iz koje stranke ili ideološkog sklopa dolaze. I smatram njih najboljom reprezentacijom Hrvatske, rekao bih čak i boljom od trofejne rukometne. Dakle ovaj tim koji djeluje u Bruxellesu zapravo bi trebao biti primjer i svima nama kako se trebamo odnositi prema strateškim hrvatskim nacionalnim interesima. I isto tako ne želim propustiti priliku da im  zahvalim što su svojim radom izradili i Rezoluciju o napretku Bosne i Hercegovine iz veljače 2014. godine koja je prvi put od strane jedne međunarodne asocijacije dotakla suštinska pitanja problema funkcioniranja i stabilnosti Bosne i Hercegovine gdje su jasno rekli da osuđuju sve separatističke i centralističke tendencije, a preporučuju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i federalizam, zaključio je Ljubić.