Brojna sportska borilišta pretvorena u bolnice i skladišta

ZAGREB, 31. ožujka 2020. (Hina) – Pandemija koronavirusa paralizirala je veći dio svijeta i zaustavila praktički sva sportska natjecanja. No, brojni sportski objekti, dvorane i stadionu dobili su novu svrhu. Postali su prihvatni centri za oboljele od virusa ili skladišta medicinskog materijala.

I u našoj zemlji su dvije najveće dvorane, zagrebačka Arena i splitska Spaladium Arena dobile novu svrhu.

Dvorana na Laništu u kojoj je 2009. bilo održano finale svjetskog rukometnog prvenstva sada je postala privremena bolnica. Arena je opremljena sa 300-tinjak kreveta, a u njoj će, ako će biti potrebno, biti smješteni pacijenti pozitivni na koronavirus, ali sa vrlo blagim simptomima.

Sličnu svrhu imat će i Spaladium Arena gdje je spremno 200 kreveta.

Wuhan, gdje je i krenula epidemija, je 11 sportskih centara s više od 10.000 kreveta pretvorio u improvizirane bolnice.

Nedavno je i legendarna Maracana u Rio de Janeiru, domaćin finala svjetskih nogometnih prvenstava 1950. i 2014., godine, otvorila svoja vrata oboljelima od koronavirusa.

Klubovi Flamengo i Fluminense, koji upravljaju Maracanom, ponudili su stadion nadležnim zdravstvenim službama.

Svoje usluge brazilskim zdravstvenim službama su ponudili i drugi brazilski klubi poput Botafogoa, Corinthiansa i Santosa. Stadion Pacaemba u Sao Paulu, na kojem je već smješteno 200 kreveta, prenamijenjen je u privremenu bolnicu.

Engleski premierligaš Tottenham je ponudio svoj novi, milijardu eura vrijedan stadion kako bi pomogao u borbi protiv pandemije koronavirusa, dok se podzemne garaže već koriste kao skladište.

Humanitarne organizacije Felix Project, FareShare i City Harvest, tri najveća distributera viška hrane u Londonu, osnovali su London Food Alliance kako bi se osiguralo da najugroženiji ljudi u glavnom gradu ne ostanu gladni tijekom trenutne krize. Upravo stadion Tottenham služi kao jedan od dva centra za skladište hrane.

‘Kao klub uvijek smo bili jasni u svojoj opredjeljenosti široj zajednici, a nikad to nije bilo važnije nego što je to sada,” poručio je predsjednik Spursa Daniel Levy.

Manchester City je također, ponudio svoj stadion Etihad i liječnici i medicinske sestre mogu ga koristiti u svrhe planiranja i treninga, jer se sami pripremaju za povećanje pandemije.

Engleski premierligaš Burnley je ponudio svoj Turf Moore i sve ostale prateće objekte kluba na raspolaganje liječnicima, dok je dom španjolskog velikana Real Madrida, stadion Santiago Bernabeu pretvoren u skladište medicinskog materijala i pribora.

Principality stadionu u Cardiffu, nekima poznatiji i po starom imenu “Millennium Stadium” koristit će se kao terenska bolnica sa 2.000 kreveta. Stadion ima pokretni krov pa se može pretvoriti u dvoranu.

“Iskreno se nadam da nam neće trebati sav kapacitet, ali daleko je bolje imati spremne planove,” kazao je Martyn Phillips, izvršni direktor Welsh Rugby Union, koji posjeduje i upravlja stadionom Principality.

Najveći sportski stadion u Irskoj, Croke Park u Dublinu pretvoren je u mjesto za ispitivanje koronavirusa,

Lord’s Cricket Ground, koji je bio domaćin natjecanja u streličarstvu za vrijeme Olimpijskih igara u Londonu 2012., ponudio je svoj prostor lokalnim bolnicama, dok je u ExCeL centru u Londonu otvorena privremena bolnica.

Glavni grad Perua, je Selo sportaša za Pan-američke igre 2019. pretvorilo u bolnicu za oboljele od korone. Za sada je postavljeno 900 kreveta, no peruanski predsjednik Martin Vizcarra je najavio kako vrlo brzo mogu postaviti i dodatnih 3.000 kreveta.

Iran je jedna od zemalja najteže pogođenih epidemijom koronavirusa, a vlasti u toj zemlji pretvaraju sajamske centre i sportske dvorane u privremena utočišta za zaražene ljude za koje nije ostalo mjesta u bolnicama.

Stadion Jawaharlal Nehru u New Delhiju, koji se koristio za Igre Commonwealtha 2010. bit će mjesto karantene, dok je dio Nacionalnog teniskog centra Billie Jean King u New Yorku pretvoren u privremenu bolnicu sa 350 ležaja

Brojni objekti na kojima su održane Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. također, su spremni za prihvat bolesnika, baš kao i objekti na kojima su u siječnju ove godine održane Zimske olimpijske igre mladih u Lausanni.

(Hina)