“Ćelava pjevačica” Narodnog pozorišta Mostar u četvrtak u BNP-u Zenica

 

Narodno pozorište Mostar s predstavom “Ćelava pjevačica” Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčije gostuje u četvrtak, 19. 10. u Zenici. Predstava će u 19.30 sati biti izvedena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.
“Ćelava pjevačica” je na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta Mostar u subotu, 21. 10. u 20 sati na Velikoj sceni. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom 3,50 KM.

O čemu razgovaramo i slušamo li se međusobno? Pričamo li samo u prazno, bez ikakve nade da će se barem nešto promijeniti? Možemo li mi nešto promijeniti ili je sve dovedeno do apsurda, pa i riječi koje izgovaramo, vrijeme koje prolazi, život koji stoji? Primjećujemo li kazaljke sata, čujemo li otkucaje? Jesmo li postali karikature u vlastitim životima? Pogledajte “Ćelavu pjevačicu” i razmislite.

“Kao i Jonesko, mi, ekipa predstave željeli smo kroz ‘Ćelavu pjevačicu’ efektom ‘čudnovatog’, ironijom, non-sensom, karikaturom izraziti svoj protest protiv društva u kojem živimo i stanja u kome se nalazimo. ‘Ćelava pjevačica’ ismijava nepresušnu potrebu naroda da stalno govori, o svemu ima mišljenje i bude u toku svih dešavanja – najčešće i najbanalnijih. Govor se dovodi do apsurda. Riječi gube smisao. Misao devalvira. Sve dok glas izlazi iz grla govor ne prestaje. I tako u nedogled. A svaki vid akcije, djelovanja izostaje. I to neko koristi. Jedni iznutra, drugi izvana. Da li govorim o životu ili o predstavi? Svejedno. Na žalost, Joneskov besmisao nigdje nije smislenije postaviti nego u Mostaru. Vođena mišlju da će neki novi klinci po prvi put vidjeti Joneskov komad u teatru i možda biti isprovocirani njime (kakogod) te odluče se, konačno, na neki vid djelovanja… To je jedini način izlaska iz apsurda koji živimo”, zapisala je o predstavi rediteljica Lajla Kaikčija.

Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka. U predstavi igraju Emir Sejfić (g. Smit) , Maja Zećo (gđa Smit), Emir Spahić (g. Martin), Dina Mušanović (gđa Martin), Andrea Aković (Meri) i Saša Oručević (vatrogasni kapetan).

ULAZNICE
Ulaznice za predstavu “Ćelava pjevačica” možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Mostar svakim radnim danom od 9 – 14 sati. Rezervacije na broj 036/550-128, e- mail: marketing@npm.ba, i porukom u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar. Cijena ulaznice: 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM. Na dan igranja predstave blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati.