Čović: Neophodan dijalog kako bi se ispunili uvjeti za kandidatski status

BANJA LUKA, 9. oktobra (FENA) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je uvjet da BiH dobije kandidatski status usvajanje seta zakona o akcizama, budžeta i slanje odgovora na Upitnik Evropske komisije i da je neophodno bar po tim pitanjima postići unutrašnji dogovor u BiH i pored teške trenutne političke situacije.

On očekuje da se sadašnja, izuzetno teška situacija zbog nefunkcioniranja institucija, koliko-toliko popravi kako bi BiH u narednih nekoliko mjeseci dobila kandidatki status za EU.

– Ukoliko bi to uradili, 24. oktobra idem u Briselu i izvjest ću o tome visoku predstavnicu za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federicu Mogherini. Ako bi postojala pomenuta dinamika, ona bi došla u BiH i poslala poruke u vezi s našim kandidatskim statusom – dodao je Čović nakon razgovora s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom u Bonjoj Luci.

Istakao je da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji nekoliko tema koje su problematične, a kao primjer naveo je Izborni zakon BiH.

Najavio je da će u parlamentarnoj proceduri biti upućene i izmjene Zakona o RTV sistemu, ali i naglasio da je problem što ne postoji sigurna parlamentarna većina na nivou BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao i da je jako teška politička situacija u FBiH odnosno u koaliciji koju čine SDA, HDZ BiH i SBB, jer se sve teže mogu dogovoriti, ali očekuje da do toga dođe po određenim pitanjima kao što je budžet.

Čović je najavio da će u narednih sedam dana razgovarati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te potom i s predsjednicom i premijerom Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović i Andrejom Plenkovićem o infrastrukturnim projektima, posebno u vezi s mostom u Gradišci.

Istakao je da i događaji, kao što je današnja presuda Naseru Oriću “ponovo vraćaju unazad, jer će ta tema narendih dana izazvati negativnu međusobnu retoriku”.

Čović ističe da će on u takvoj situaciji inicirati životne teme, kako bi se situacija u narednih godinu dana do izbora, “držala pod kontrolom”.

Upitan da prokomentira tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o lažnom skladu Bošnjaka i Hrvata, odnosno Čovića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Čović je kazao da ne postoji nikakav sklad između njega i Izetbegovića, jer da postoji oni bi intenzivno radili.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je rekao da je BiH u totalnom zastoju te da je neophodan unutrašnji dijalog kako bi se situacija deblokirala.

Istakao je da njegova stranka podržava izmjene Izbornog zakona BiH, ali ako se o tome ne postigne dogovor i ukoliko mehanizam koordinacije i već postignuti određeni dogovori ne budu funkcionisali, onda se u BiH “nema o čemu razgovarati”.

– BiH će upasti u turbulencije i RS trpi štetu zbog toga – ustvrdio je.

Istakao je da se saradnja SNSD-a i HDZ-a odvija u kontinuitetu te da obje partije podržavaju evropski put BiH, s tim da razlike postoju u vezi s kretanjem BiH prema NATO savezu, ali da to nije prepreka u međusobnim odnosima.

Dodik je kazao da organi BiH ne uspijevaju ispuniti osnovne zadatke i da je vidljiv zastoj.

Naglasio je da treba usvojiti zakon o akcizama koji je blokirao proces EU integracija.

Dodik je kazao i da trenutna nemogućnost obezbjeđivanja parlamentarne većine na nivou BiH o temi Ustavnog suda BiH za sada formalno onemogućava dalje djelovanje po pitanju da se strane sudije povuki iz te pravosudne institucije.(www.fena.ba)