Čović: Plan je da i ove godine pokažemo stožernu ulogu HDZ-a BiH

 

MOSTAR, 18. kolovoza (FENA) – Naš je plan da i ove godine kroz izborni ciklus pokažemo stožernu ulogu HDZ-a BiH i mislim da ćemo u tome imati puni uspjeh, poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u Mostaru nakon svečane sjednice stranačkog predsjedništva, održane u povodu 30. obljetnice osnutka stranke.

– Naša je ambicija da ove godine, sukladno sporazumu koji smo potpisali sa SDA, a on je djelomice realiziran oko Mostara, završimo i dio sporazuma koji se odnosi na izborno zakonodavstvo i osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama – kazao je Čović.

Dodao je kako ta stranka u budućnosti želi stvarati “potpuno novi ambijent u BiH”.

– Izgrađena je infrastruktura na koju smo ponosni, i kroz djelovanje HNS-a, gdje smo ponovno osnažili naže zajedništvo, ali i kroz naše sastavnice: Mladež, Zajednicu žena, Političku akademiju, Klub utemeljitelja, Klub branitelja. Nastojat ćemo da se u tim sastavnicama nađu i predstavnici ekonomije, a želeći ohrabriti naše gospodarstvo da im na neki način budemo logistika – poručio je Čović.

Istaknuo je da je euroatlantski put BiH prioritet za HDZ BiH i da hrvatski narod u BiH nema drugu alternativnu.

Proslavi 30. rođendana HDZ-a BiH nazočilo je i izaslanstvo HDZ-a RH, predvođeno ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

– S ponosom želim istaknuti kako smo kao sestrinska stranka podijelili jednake europske vrijednosti i zalažem se za europski put BiH i euroatlantske integracije – kazao je Radman.

Dodao je kako se, slušajući retrospektivu djelovanja HDZ-a BiH, mora čestitati na ovoj važnoj obljetnici stranke koja je, kako je rekao, aktivna, snažna, vodeća i stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH.

– Hrvatski narod u BiH kao najmalobrojniji zaslužuje da i u promjenama izbornoga zakona ostvari ona prva koja mu pripadaju i po Daytonskom sporazumu i po Ustavu, tako da da će Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj imati snažnoga zagovaratelja europskoga puta BiH, ali isto tako i zaštite Hrvata u BiH, temeljem Ustava RH – poručio je Grlić Radman.

Podsjetio je da je u Zagrebačkoj deklaraciji, usvojenoj na samitu EU i zemalja zapadnog Balkana, pozornost dana pitanju europskoga puta BiH kao kompleksne države od dva entitet i tri konstitutivna naroda.

Prvi inicijativni odbor HDZ-a u Bosni i Hercegovini sastao se 26. veljače 1990. u Grudama, nakon čega dolazi do osnivanja općinskih odbora te stranke u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama, Posušju i Tomislavgradu te ti općinski odbori 22. travnja 1990. osnivaju Koordinacijski odbor HDZ-a BiH zapadne Hercegovine.

Prvi veliki javni skup održan je 30. lipnja 1990. u Grudama, a u Sarajevu 18. kolovoza 1990. godine održan je prvi sabor Hrvatske demokratske zajednice BiH kojim je službeno osnovana ta stranka.