Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom s glavnim tužiocem Posavskog kantona

 

 

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić danas se u Orašju sastao s glavnim tužiocem Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona Lukom Dabićem.

Razgovarali su o nastavku primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH, te unaprjeđenju saradnje pri donošenju i provođenju odluka o oduzimanju imovinske koristi u skladu s ovim zakonom.

Direktor Agencije je upoznao glavnog kantonalnog tužioca i o aktivnostima koje Agencija planira realizovati u toku 2020. godine. Riječ je o stručnoj edukaciji iz oblasti finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, kao i sačinjavanja prijedloga Strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u FBiH i Akcionog plana za njeno provođenje.

Luka Dabić je istakao da će dati punu podršku radu Agencije i njenim aktivnostima, te je dogovorena maksimalna saradnja u budućem periodu radi što kvalitetnije primjene Zakona s ciljem provođenja odluka o oduzimanju nezakonitno stečene imovine krivičnim djelom.

Današnji sastanak predstavlja nastavak aktivnosti koje Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom provodi u okviru uspostavljanja međuinstitucionalne saradnje s pravosudnim institucijama koje postupaju po odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

 

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU