Dodijeljen počasni doktorat SUM-a profesoru emeritusu Heinzu Brandlu

 

Na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru u počasnog doktora SUM-a promoviran je profesor emeritus Heinz Brandl. Odluka o dodjeli počasnog doktorata Heinzu Brandlu donesena je zbog njegovog iznimnog doprinosa razvitku SUM-a i njegovoj afirmaciji u zemlji i svijetu. U počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru promovirao ga je rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić, naglasivši zadovoljstvo i čast činom dodjele počasnoga doktorata izuzetnomu znanstveniku i profesoru Heinzu Brandlu.
„Sveučilište u Mostaru kao akademska zajednica profesora, suradnika i studenata nastalo je na idealima znanosti i humanizma te, utemeljeno na tim vrijednostima, skoro pola stoljeća u suradnji s brojnim institucijama i pojedincima predano provodi svoju misiju dajući tako zapažen doprinos svekolikomu razvitku naše zajednice. I profesor Brandl spada u plejadu uglednih znanstvenika i profesora u svijetu koji su širili i šire granice mogućega u području međunarodne tehničke, znanstvene i akademske suradnje.“, kazao je nazočnima rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić.
Povjerenstvo za ocjenu prijedloga o dodjeli počasnog doktorata činili su prof. dr. sc. Vlado Majstorović, prof. dr. sc. Dragan Čović, prof dr. sc. Branko Katalinić, prof. dr. sc. Ivo Čolak i prof. dr. sc. Željko Stojkić.
Počasni doktor profesor emeritus Heinz Brandl ističe veliko zadovoljstvo i čast činom promoviranja u počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru. „Tijekom prethodnih godina suradnja između Sveučilišta u Mostaru, Tehnološkoga Sveučilišta u Beču i Austrijskoga društva inženjera i arhitekata (ÖIAV) značajno je unaprijeđena. Cilj je ojačati znanost i istraživanje, razmijeniti praktična iskustva i promovirati povremene kontakte u cijeloj regiji od Njemačke do Crnog mora. Stoga se radujem plodnoj budućoj suradnji s vašom zemljom i vašim Sveučilištem.“
Profesor emeritus Heinz Brandl napisao je i sudjelovao u gotovo 4000 projekata građevinskoga, geotehničkog i ekološkog inženjerstva u Austriji i drugdje u svijetu. Višestruki je počasni doktor i postigao je visok domet u znanstveno-istraživačkome, nastavnom i javnom radu, osobito u premošćivanju jaza između teorije i prakse. Od 1991. g. zapažena je njegova snažna potpora organiziranju podunavsko-europskih konferencija, uključujući DAAAM-ove znanstvene simpozije i UPS-ove međunarodne znanstvene konferencije iz područja upravljanja proizvodnim i poslovnim sustavima organizirane na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru. Zahvaljujući navedenoj suradnji i podršci, nastavnicima Sveučilišta u Mostaru omogućeno je izravno predstavljanje domaćoj i međunarodnoj znanstvenoj javnosti. Sve je to izravno pridonijelo jačanju ugleda Sveučilišta u Mostaru i njegovom bržemu razvoju i afirmaciji u svijetu.

Ured za odnose s javnošću