Dodik pod pritiskom međunarodne zajednice odustao od referenduma o pravosuđu

SARAJEVO, 19. rujna 2017. (Hina) – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak kako odustaje od ranijih planova za organiziranje referenduma u tom entitetu kojim bi se osporilo postojanje Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pojasnivši kako to ne omogućuju međunarodne okolnosti potvrđujući time kako je na odustajanje prisiljen pod pritiskom međunarodne zajednice.

Odluku o raspisivanju referenduma Narodna skupština RS-a donijela je još 2015. no ona do danas nije objavljena u entitetskom Službenom listu pa formalno nije ni stupila na snagu što je bio povod oporbi za siloviti pritisak na Dodika da napokon razjasni hoće li biti referenduma kojega je tako dugo obećavao i kojim je izazivao napetosti u BiH.

Dodik je nakon višednevne šutnje u izjavi novinarima u Banjoj Luci potvrdio kako “za sada” odustaje od referenduma te kako će kada u Službenom listu bude objavljena odluka o njegovoj provedbi u entitetskom parlamentu vladajuća većina izglasovati njenu suspenziju.

“Učinit ćemo to jer RS ima u vidu međunarodne odnose”, kazao je Dodik koji je ranije prijetio kako će nakon provedbe referenduma u tom entitetu prestati poštivati ovlasti i odluke državnog suda i tužiteljstva.

Ta pravosudna tijela Dodik smatra neustavnima jer nisu predviđena Daytonskim sporazumom a optužuje ih da provode istrage i donose presude prije svega na štetu Srba.

Odustajanje od agresivne kampanje protiv Suda i Tuiteljstva BiH Dodik je pokušao pojasniti usposređujući to s otporima najavi provedbe refereduma o neovisnosti Katalonije od Španjolske.

Ta španjolska pokrajina, konstatirao je Dodik, znatno je snažnija od RS pa opet ima poteškoća u provedbi planiranog referenduma.

Najava provedbe eferenduma o statusu Suda i Tužiteljstva BiH bila je jedan od razloga zbog kojih je Dodik potkraj 2016. dospio na američku “crnu listu” osoba pod sankcijama a na njoj je i danas bez naznake da bi ga administracija predsjednika Donalda Trumpa mogla pomilovati.

(Hina) xrmav ysl