Dr. Čović razgovarao u Bruxellesu sa povjerenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH Denis Zvizdić, razgovarali su danas u Bruxellesu sa povjerenikom za proširenje i susjedstvo Europske unije (EU) Oliverom Varhelyijem o trenutnoj političkoj situaciji, pozitivnim odnosima i koracima koje Bosna i Hercegovina poduzima na svom europskom putu.

Na sastanku je iskazana potpunu posvećenost Bosne i Hercegovine daljem unaprjeđenju procesa europskih integracija, ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i unaprjeđenju odnosa u regionu, posebno se fokusirajući na realizaciju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Dr. Čović je istaknuo značaj europskih integracija u svjetlu jačanja unutarnje stabilnosti BiH, kao i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH čime su se stekli uvjeti za nastavak aktivnosti na realizaciji prioriteta na putu europakih integracija. S tim u svezi dr. Čović je izrazio očekivanje da će izborni zakon biti dogovoren do početka travnja tekuće godine, čime će biti omogućeno i održavanje izbora u Mostaru.

Povjerenik Varhelyi je također naglasio kako je predstojeći sumit u Zagrebu, za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom, prigoda za fokusiranje na regiju Zapadnog Balkana, te za poticanje razvoja obrazovanja i ekonomije. Istaknuo je zabrinutost prilivom migranata u regiju.

Tim povodom, kazano je da se zemlja suočava sa problemom migranata i da BiH i dalje očekuje pomoć EU, kao i povećani angažman svih institucija kako bi se ulazak i kretanje migranata stavili pod kontrolu.

Sugovornici su prigodom susreta izrazili potpunu opredijeljenost BiH za članstvo u EU. Ističući nužnost dijaloga, suradnje i političke stabilnosti, naglasili su da su reforme ključni korak ka osiguravanju uvjeta za postizanje konkretnih iskoraka u ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva.