Dubravka Šuica: Građani od nas očekuju konkretna rješenja

 

Danas se na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu održala rasprava o zaključcima sastanka Europskog vijeća od 19. i 20. listopada 2017. na kojem su glavne teme bile migracije, digitalna Europa, sigurnost i obrana te vanjska politika. Čelnici zemalja članica Europske unije usmjerili su se na ključne prioritete i izazove s kojima se Unija suočava.

Reforma zajedničkog europskog sustava azila, daljnji napredak po pitanju sigurnosti i obrane, plan jedinstvene digitalne Europe, jačanje suradnje Europske unije i Turske te sankcije Unije prema Sjevernoj Koreji glavni su zaključci sastanka Europskog Vijeća o kojima su danas zastupnicima govorili predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

U današnjoj raspravi na plenarnoj sjednici sudjelovala je i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica.

„Mir, sloboda i demokracija se ne podrazumijevaju, one su plod naših zajedničkih stremljenja i plod uživanja zajedničkih europskih vrijednosti. Schengen, eurozona, 24 jezika, princip solidarnosti, sve su to vrijednosti koje i dalje želimo uživati. Uz Rumunjsku i Bugarsku, i Hrvatska želi biti članica Schengena i nadam se da ćemo u tome uskoro uspjeti. Ne mogu ne izraziti žaljenje zbog Brexita, no želim naglasiti kako je potreban pošten razlaz i obje strane moraju poštivati financijske obveze i sve ostale obveze. Isto tako, izražavam žaljenje i zbog svih događanja u Kataloniji“.

Nakon govora predsjednika Junckera o stanju Unije na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u rujnu ove godine te nakon govora francuskog predsjednika Macrona dolazi i Tuskova Leader’s Agenda koja predviđa reformu eurozone, novi sustav politike azila, jačanje unutarnje sigurnosti, nove trgovačke ugovore te novi način funkcioniranja Europske unije.

„Od svega je najvažnije zadržati jedinstvo Europske unije nakon Brexita te ponuditi realna rješenja za realne potrebe naših građana koji su suočeni sa strahom od nesigurnosti, migracijama i nezaposlenosti. Optimistična sam i vjerujem u nastavak ovog velikog europskog projekta zasnovanog na principu solidarnosti“, zaključila je Dubravka Šuica.