Dubravka Šuica na konferenciji Hrvatske paneuropske unije

 

U Osijeku se od 20. do 22. listopada održava međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije u suradnji s Međunarodnom paneuropskom unijom na temu „Raspad carstava – totalitarni poretci – Drugi svjetski rat – stvaranje Europske unije i schengenske Europe“.

Dubravka Šuica, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije danas je sudjelovala na panelu pod nazivom „Europska unija, Hrvatska i schengenska Europa“ uz potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Mariju Pejčinović Burić, zastupnika u Hrvatskom saboru Davora Ivu Stiera te zastupnicu u Europskom parlamentu Marijanu Petir.

Dubravka Šuica istaknula je važnost ulaska Republike Hrvatske u schengenski prostor:

„Smatram da jedan od najvećih vanjskopolitičkih prioriteta Republike Hrvatske mora biti ulazak u schengenski prostor, što ujedno vidim i kao logičan slijed događaja u nastavku integracije Republike Hrvatske u europsku obitelj. Smatram bitnim naglasiti da je u protekle tri i pol godine Hrvatska iskoristila 97,33% od mogućih 120 milijuna eura iz tzv. Schengenskog instrumenta kako bi ispunila preduvjete za pristupanje schengenskom prostoru“.

Podsjetimo, Šuica se kao izvjestiteljica u ime grupe zastupnika europskih pučana (EPP) za izvješća „Uspostava, djelovanje i primjena Schengenskog informacijskog sustava (SIS) u području graničnih kontrola“ i „Primjena Schengenskog informacijskog sustava za vraćanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom“ već duže vrijeme bavi pitanjem Schengena i važnosti zaštite vanjskih granica Europske unije.

„Bez obzira na sve izazove s kojima se Europa i Europska unija susreću, vjerujem u bolju i svjetliju budućnost Schengenskog prostora i schengenske Europe. Način na koji se odnosimo prema Schengenskom sporazumu je način na koji se odnosimo prema temeljnim europskim vrijednostima. Schengenski sporazum je utkan u samu bit europskih vrijednosti i predstavlja preduvjet za političku integraciju Europe u područjima unutarnje i vanjske sigurnosti, kao i za razvoj zajednice prava, mira i slobode“, zaključila je Dubravka Šuica