LJUBIĆ: Vijeće Europe traži hitnu promjenu Izbornog zakona, BiH prijeti blokada formiranja vlasti

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić potvrdio je danas nakon sjednice ovog tijela kako su razmatrali nacrt Rezolucije, ali i izvješće Monitoring tima o BiH koji je sveobuhvatan dokument  koji tretira sve aspekte društveno-političkog života u BiH, od Ustava, preko Izbornog zakona, sudstva, obrazovanja pa do medija.

Ljubić je, kako prenosi HMS naglasio kako su u Nacrtu rezolucije bitne dvije točke-pozivaju se politički akteri u BiH da usvoje neophodne promjene Ustava kako bi se izbori mogli provesti temeljem presude u slučaju Sejdić-Finci, a isto tako se traži hitna provedba odluke Ustavnog suda od 1. prosinca 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije.

Ljubić je dodao kako se navodi da, ukoliko se to ne dogodi postoji veliki rizik da će biti blokirano formiranje vlasti, kako na federalnoj, tako i na državnoj razini.

Ljubić je naveo kako apsolutno podržavaju da dođe do promjene Ustava ako to bude moguće, ali u svakom slučaju smatraju da se kroz promjenu Izbornog zakona može i treba riješiti izbor članova Predsjedništva kako bi se zadovoljio osnovni demokratski princip i odluka Ustavnog suda BiH. Naime u toj odluci, pojasnio je Ljubić, jasno se kaže veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama je ta koja omogućuje legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelje za stvarno sudjelovanje u odlučivanju.

 

AUDIO: Božo Ljubić