Filmsko-slikarsko djelo o životu Van Gogha otvara Filmofeel Fest

ZAGREB, 30. studenoga 2017. (Hina) – “Loving Vincent: Van Goghov misterij”, prvi dugometražni animirani film nastao isključivo od slika u tehnici ulja na platnu, otvara u petak, 1. prosinca prvo izdanje Filmofeel Festa, koje će u narednih deset dana u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema prikazati izbor iz aktualne produkcije europskog filma.

Intrigantni život i kontroverzna smrt jednog od najcjenjenijih umjetnika u povijesti prikazani su uz pomoć ručno oslikanih prizora, nadahnutih s više od 800 Van Goghovih pisama.

Oskarovac Hugh Welchman (“Peter and the Wolf”) i Dorota Kobiela film su radili šest godina, a u njegov je nastanak bile su uključene čak 62 450 originalne slike 107 umjetnika iz raznih krajeva svijeta, koji dobro poznaju rad velikog umjetnika.

“Kroz pisma, kao i preko priča prijatelja i poznanika, autori pokušavaju rasvijetliti misterioznu smrt, ali i neke manje poznate dijelove njegova života”, ističe se u najavi filma, u kojemu se u sekundi izmjenjuje 12 slika, što je 720 umjetničkih djela u jednoj minuti, a uvršteno je i 120 najpoznatijih radova slikara.

Film je najprije snimljen s glumcima, a umjetnici su potom ručno oslikali svaki kadar – tehnika se razvijala četiri godine, a trebalo je još dvije godine da se film dovrši.

U glumačkoj ekipi bili su Douglas Booth, Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Helen McCrory, Chris O’Dowd, John Sessions, Eleanor Tomlinson i Aidan Turner.

Na međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju “Loving Vincent: Van Goghov misterij” osvojio je nagradu publike, a na festivalu u Šangaju nagradu za najbolji animirani film.

Taj će se film prikazati u još nekoliko termina tijekom trajanja Filmofeel Festa, koji je posvećen kvalitetnim i nagrađivanim europskim filmovima koji najčešće ne dolaze na redoviti kino repertoar.

Među ostalim, prikazat će se i na nedavno završenom Zagreb Film Festivalu nagrađeni bosansko-hercegovački film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića, dirljiva priča o skupini bivših veterana nekad zaraćenih strana na grupnom radionici na kojoj bi se trebali suočiti s prošlošću.

Tu je i argentinski film “Jedna vrsta obitelji” Diega Lermana koji govori o etici i moralnim zamkama kod posvajanja djece, koji je osvojio nagradu za najbolji scenarij na međunarodnom festivalu u San Sebastianu te za najbolji film na međunarodnom festivalu u Chicagu.

Ruska drama “Bliskost” Kantemira Balagova, smještena u grad Nalchick na Sjevernom Kavkazu krajem devedesetih, kroz priču o otmici prikazuje svakodnevne izazove koje donose vjerske predrasude i etnička podijeljenost. Film je dobio nagradu FIPRESCI na festivalu u Cannesu.

“Egon Schiele: smrt i djevojka” austrijski film redatelja Dietera Bernera, portret je jednog od najprovokativnijih umjetnika u Beču s početka 20. stoljeća, a brazilski “Priateljska zvijer” Gabriele Amaral triler koji prikazuje nevjerojatno načine na koje reagiramo u neuobičajenim situacijama.

Grčki film “Park” Sofie Exarchou, kroz prikaz nekad velebnog kompleksa, korištenog za Olimpijske igre u Ateni 2004., progovara o današnjoj izgubljenoj generaciji i apsurdu između nekad ‘slavne’ Grčke i današnje dekadencije.

Među dvadesetak naslova su i tri francuska – “Gospođa Hyde” Sergea Bozona, koja u središte klasika Roberta Louisa stavlja glavni ženski lik, “Staljinov kauč” glumice Fanny Ardant ekranizacija je istoimenog romana Jean-Daniela Baltassata, dok je “Sezona u Francuskoj” Mahamata Saleha Harouna najavljena kao “mračan, ali suosjećajan pogled na ilegalne imigrante u srcu Pariza”.

Britansku kinematografiju predstavlja “Poslanica Rimljanima” Ludwiga i Paula Shammasiana, u kojemu Orlando Bloom glumi čovjeka koji se još uvijek bori s traumom uzrokovanom zlostavljanjem u djetinjstvu od strane svećenika.

Prikazat će se i prvi film japanskog redatelja Kiyoshija Kurosawe snimljen izvan Japana – “Žena na srebrenoj ploči” o fotografu opsjednutom smrću svoje žene koji u tehnici dagerotipije svakodnevno portretira svoju kćer i muzu. U glavnim ulogama nastupaju francuski glumci Olivier Gourmet, Constance Rousseau i Tahar Rahim.

Filmofeel Fest se održava u organizaciji distribucijske kuće 2i film, a projekcije će se održavati svakodnevno do 10. prosinca u terminima od 17 do 21 sat.

(Hina)