FMON: NAUČNA I STRUČNA LITERATURA ZA UNIVERZITETSKE BIBLIOTEKE

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti će i ove godine svim javnim univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH dodijeliti značajan broj recentnih izdanja naučne i stručne literature, a s ciljem poboljšanja bibliotečkog fonda javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.
Međutim, zbog aktuelne epidemiološke situacije izostat će tradicionalna svečanost, a knjige će biti distribuirane putem Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.
Početak distribucije bit će ozvaničen u četvrtak, 29.10.2020. godine, u NUB-u BiH, prilikom obilježavanje 75 godina postojanja i rada ove prepoznatljive institucije kulture, obrazovanja i nauke u zemlji i inostranstvu.
Javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH ove će godine biti dodijeljeno ukupno 895 primjerka, odnosno 115 naslova enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature i časopisa.
„Posebno nam je drago što i u ovoj godini punoj izazova i promjena izazvanih pandemijom COVID-19 imamo priliku podržati biblioteke visokoškolskih institucija, akademsku zajednicu i naše studente kao krajnje korisnike, ali i održati partnerstvo i saradnju s bibliotekama, odnosno javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u FBiH koje traje od 2007. godine kroz programe podrške otkupa novije literature i dodjele knjiga“, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.
Inače, ovim Federalno ministarstvo počinje i s obilježavanjem Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH (12. decembra/prosinca).
Tako je, između ostalog, povodom Dana nauke u FBiH, planirana i dodjela šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka (jedna po biblioteci), a koji su u prethodnoj akademskoj godini najviše koristili knjiženi fond i druge usluge ovih biblioteka.
URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU