Franjevački samostan sv.Marka Evanđelista na Plehanu

Mostar,18.09.2020.god. Samostan Plehan smješten je na istoimenom brežuljku udaljenom desetak kilometara jugoistočno od Dervente. Osnovan je 1875. godine. Franjevci su, međutim, u ovim krajevima djelatno nazočni od vremena bosanske samostalnosti u srednjem vijeku. Samostan je u proteklom ratu miniran i skroz uništen. Gvardijan i župnik  fra Anto Tomas naglasio je kako je u srpnju prošle godine svečano blagoslovljeno gradilište i kamen temeljac za novi samostan.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović nazočio je jučer potpisivanju Ugovora za nastavak gradnje Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu u sklopu Vjersko-kulturnog središta Plehan.

Naime,  svetom je  misom započela skromna svečanost obilježavanja nastavka gradnje Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu, nakon čega je uslijedilo potpisivanje Ugovora za nastavak gradnje franjevačkog samostana.

Na ovom značajnim događaju, osim plehanskih povratnika, franjevaca koji u Plehanu djeluju, okupili su se i raseljeni vjernici plehanskoga kraja i brojni dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uz predsjednika Čovića  na Plehanu je nazočio i dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, izaslanik u Vijeću naroda RS-a Ivo Mijić te je kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, nazočio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te predsjednik Udruge Hrvata BiH Prsten Pavo Zubak te brojni predstavnici lokalne vlasti. Za naš radio govori gvardijan i župnik fra Anto Tomas koji ističe kako je uvjeren da će izgradnja samostana potaknuti na povratak mlade obitelji. Nekada je ova župa brojala oko 7.300 vjernika dok ih je sada oko 60-ak.

AUDIO: gvardijan i župnik fra Anto Tomas