Globalizacija i informatizacija

U tridesetsedmoj emisiji religijske kulture “Živi mostovi” urednika i voditelja Zorana Zekića, bilo je riječ o globalizaciji i informatizaciji.

Globalizacija je proces objedinjavanja svih naroda i nacija u jednu veliku svjetsku zajednicu. U početku se mislilo na kulturno uzdizanje, ali i pomoć siromašnim i gladnima da dođu do novih tehnologija i da bolje žive. Mislilo se da će siromašni postati razvijeni, a da će bogati i razvijeni ostati jednako razvijeni. Međutim, dogodilo se da su bogati postali još bogatiji, a siromašni još siromašniji. U tom smislu nije globalizacija ispunila svoj temeljni zadatak. U smislu gospodarstva, otvorenog tržišta koje je postiglo najbolji rezultat, ali na štetu nerazvijenih i siromašnih koji su postali ovisni o razvijenim zemljama. Informatizacija je od svijeta napravilo „Big brader“ i globalnu pozornicu gdje vijesti i sadržaji, nekritički kruže u samo nekoliko sekundi, i dovede do trendova koji zatiru male narode i jezike, te su male kulture vidno ugrožene od asimilacije i nestanka.
Globalizacija i informatizacija su nezaustavljiv proces u suvremenom društvu, i stoga treba razvijati kritičko mišljenje. Nemoguće je oduprijeti se suvremenim trendovima i nadolazećim stilovima života, i tehnološkim mogućnostima, nego kritički prihvatiti ono što je dobro za čovjeka i vjeru, a ne uzimati sve i po svaku cijenu. Svijet je već postao „globalno selo“ i pod tim svjetlima i reflektorima, sve je manje privatnosti i osobnosti, traži se univerzalnost ali ne duha, nego materijalnih resursa i mišljenja. Neki će kazati da je globalizacija nova „Kolonijalizacija“, ili „McDonalnizacija“, ili „Cocakolizacija“,…
U suvremenom svijetu sve je postao globalan, i svijet se pretvorio u „globalno selo“. Ta sintagma nas usmjerava na čovjeka koji je danas svima dostupan, i svi ga mogu kontaktirati, ali i on je taj koji bi trebao koristiti blagodati svijeta. Kao ideja, to je dobra zamisao, međutim u praksi vidimo da su bogati još bogatiji a siromašni sve više siromašni. Početna zamisao da će globalizacija pomoći „malima“ da se i oni razvijaju, negdje je izgubljena. Veliko je pitanje ili opasnost od asimilacije malih naroda, i malih kultura od neke globalne kulture ili nekulture. Primjerice, ako svi komuniciraju engleskim jezikom, što će biti sa „malim“ jezicima i njihovim govornicima, što će biti s malim kulturama i narodima!? Hoće li i naš hrvatski jezik nestati?!

Globalizacija u tehnološkom smislu je dobra ali isto je primjetno da opet manji narodi i siromašni ne mogu do modernih tehnologija. U gospodarskom smislu se to najbolje vidi jer i dalje, bogati proizvode više i imaju veće plaće te robu i usluge više vrijednosti, dok siromašni uglavnom se bave proizvodnjom sirovina.
Napredak čovjeka je moguć samo integralno ili cjelovito. Manji narodi sve teže drže korak sa razvijenim. Slikovito, kako da se utrkuje fićo i mercedes. Posebice je izražen problem infrastrukture, raspodjele kapitala, i sl. Na Internetu neki i zarađuju, a vidimo koliko mi danas provedemo besposlenog vremena i koja je od svega toga korist.
Komunikacija je u genima čovjeka i ona je opće dobro, ali kroz nju se i sve više oblikuje mišljenje, kultura i na kraju ili na početku, sam duhovni život i religiozni stav. Preko medija se treba širiti istina i dobro, a nikako laž i prijevara. Ona Isusova „propovijedajte i sa krovova“, u današnje vrijeme preko antena, odnosno radija, televizije, interneta i svih drugih mogućih aplikacija i društvenih mreža, treba koristiti za dobro i prenijeti poruku Evanđelja. Međutim, ona izravna ili interpersonalna komunikacije, gdje se misli i oči, te dvije duše uživo susreću, nezamjenljiva je komunikacija i odnos.
Razmjena iskustava i informacija preko modernih mreža i aplikacija, može pomoći čovječanstvu. Neka dostignuća ne treba ponovno istraživati, i zašto ne primijeniti te nove izume. Tu je pozitivan vid globalizacije, ali isto tako može se posredovati i neke krive i lažne sadržaje. Najveći problem je kako znati što je istina a što „fake“ (lažne) vijesti i objave. Koliko je profila lažnih, i koliko je krivih „učitelja“ u tim sadržajima, nemoguće je u potpunosti doznati.
Umjetna inteligencija koja se već predstavlja kao živi čovjek ili osoba, sa vlastitim mišljenjem, i odgovorima, temeljem velikog broja logaritama i pohranjenih sadržaja, ozbiljna je prijetnja budućem čovječanstvu ali i šansa za razvoj. Sve opet ovisi o čovjeku i njegovom moralnom profilu. Svatko može da čini dobro ili zlo. Opet dolazimo do čovjeka i njegove savjesti, Božjeg glasa u nama.

Poslušaj cijeli razgovor na službenom YouTube kanalu radija Mostarska panorama

Urednica programa: Ana-Marija Dedić

Urednik emisije i voditelj: Zoran Zekić

Tonska realizacija: Ivan Raguž

Produkcija: Radio Mostarska panorama, Mostar, 13. lipanj 2024. godine.

88, 1 FM-Radio koji Vas sluša!

STREAM : www.glasmostara.ba

https://www.facebook.com/mostarska.panorama/

https://www.instagram.com/mostarskapanorama_88.1_fm/