Gost radija Mostarska panorama Manuel Martinović, predsjednike Udruge “Werk”

Mostar, 13. ožujka 2018. godine: Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u suradnji s udrugom „Werk” organizira svečano otvorenje izložbe 1918. – 2018., povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, u utorak 13. ožujka 2018.,  u Galeriji kraljice Katarine Kosače s početkom u 19 sati.

Povodom obilježavanja godišnjice završetka Prvog svjetskog rata javnosti će biti predstavljena privatna kolekcija građe vojnog karaktera iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije na prostoru Bosne i Hercegovine.

Kroz određene primjere povijesnog oružja, numizmatike, medaljarstva i ostale građe posjetitelji će imati priliku percipirati događaje koji su se odvijali u ratnom period od 1914. – 1918. godine na našim prostorima.

Pokrovitelj izložbe je Grad Mostar.

Izložba će biti otvorena do 25. ožujka 2018. godine.

Bio je to povod za gostovanje Manuela Martinovića, predsjednika Udruge za zaštitu fortifikacija “Werk” iz Mostara u Jutarnjem programu radija Mostarska panorama, koji je jedna od suorganizatora ovoga jubileja. Prema njegopvim riječima udruga “Werk” se bavi ne samo proučavanjem fortifikacija i njihovom zaštitom, nego i kulturnom i socijalnom poviješću Mostara i Hercegovine, pripremajući predavanja i izložbe.

-Predmeti koje će Mostarci i posjetitelji izložbe moći vidjeti rezultat su 30 godišnjeg strpljivog prikupljanja i istraživanja, te nam, kako je istaknuo Martinović, prenose duh tog razdoblja.

Na zidovima mostarske galerije mogu se vidjeti fotografije iz ratnih žurnala koji su se u tom vremenu čitali i ovdje u našoj neposrednoj blizini u brojnim vilama oko Rondoa.

 

 

Audio: