Gradonačelnik Bešlić primio švicarsko izaslanstvo

Mostar, 19. svibnja 2016. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio je danas u Gradskoj vijećnici izaslanstvo iz Švicarske u kojem je bilo 20 tajnika kantonalnih vlada Švicarske te Heinricha Maurerua, veleposlanika Švicarske u BiH sa suradnicima.

 

Kako je istaknuo veleposlanik Maureru izaslanstvo iz njegove zemlje boravi tri dana u studijskom putovanju u Bosni i Hercegovini, a Grad Mostar je jedno od odredišta koje su željeli posjetiti. Naglasio je kako BiH i Švicarska imaju sličnosti kada je u pitanju ustroj države, karakterizira ih različit nacionalni sastav stanovništva, različita kultura i religija. Ono što povezuje dvije zemlje je i dijaspora, jer u Švicarskoj živi više od 60 tisuća građana Bosne i Hercegovine. Naglasio je kako je prošlo 20 godina od kada njegova zemlja pomaže kroz različite projekte u BiH i Mostaru, a izraženo u novcu to iznosi oko 600 milijuna švicarskih franaka.

 

Barbara Schüpbach-Guggenbühl, iz Kantona Basel izrazila je zadovoljstvo što su tijekom svog studijskog putovanja u BiH došli i u Mostar i da ih je primio gradonačelnik, jer će na taj način iz prve ruke dobiti konkretne informacije koje iz zanimaju te će steći jednu cjelovitu sliku.

            Gradonačelnik Bešlić u uvodnom je izlaganju upoznao goste iz Švicarske s poviješću Grada, gospodarskim potencijalima Mostara i Hercegovine te političkim prilikama u gradu. Zahvalio je veleposlaniku Maureru, njegovoj zemlji i svima u Švicarskoj koji su tijekom rata i poraća pomagali Mostaru i Bosni i Hercegovini te zahvalio na gostoprimstvu koje su pružili našim građanima, a nakon izlaganja Bešlić je odgovarao na konkretna pitanja koja su mu postavljali članovi izaslanstva.