Hrvati u Bosni i Hercegovini uz Petrinju, Glinu i Sisak: Održan radni sastanak predsjednika dr. Čovića, državnih tajnika RH i predstavnika izvršne vlasti HDZ-a BiH na lokalnoj i županijskoj razini

U dvorani hotela Mostar održan je radni sastanak predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića s načelnicima/gradonačelnicima i predsjednicima/premijerima županijskih Vlada ispred HDZ-a BiH skupa s državnim tajnikom Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom Milasom i državnim tajnikom za Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske Nikolom Mažarom.
Tema današnjeg radnog sastanka bilo je organiziranje i pronalaženje modela infrastrukturne, humanitarne i svake druge pomoći potresom pogođenim područjima u Republici Hrvatskoj. Razorni potres koji je napravio nerazmjerne materijalne štete na prostoru Sisačko-moslavačke, ali i Karlovačke i Zagrebačke županije iziskuje ogroman projekt ponovne izgradnje stambenih objekata. Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini već je uključen u pomoć, a današnji sastanak bio je prilika i za institucionalno uvezivanje i pomoć od strane hrvatskih političkih predstavnika iz Bosne i Hercegovine te njihovo intenzivno uključivanje u cjelokupan projekt obnove Banovine.
U izjavama za medije nakon sastanka predsjednik Čović je najavio česte sastanke ovakvog formata u narednom razdoblju s temom obnove štete nastale nedavnom serijom potresa na prostoru Sisačko-moslavačke županije. „Današnju koordinaciju, koja je praksa već nekih deset godina, iskoristili smo da nakon održanih lokalnih izbora u studenom zajedno sjednemo i prokomentiramo sve one teme koje su bile u fokusu u predizbornom razdoblju HDZ-a BiH i partnerskih stranaka koje su s nama nastupale u okviru HNS-a. Drago mi je da su gdin. Milas i gdin. Mažar danas ovdje s nama i oni će biti dio ovakvih koordinacija i u budućem razdoblju. Razorni potres koji je pogodio prostor Hrvatske pokazao je svu našu snagu i zajedništvo da u ovakvim trenucima hrvatski narod bude skupa te s Vladom RH krene u novi projekt koji podrazumijeva obnovu potresom pogođena područja“, istaknuo je predsjednik Čović.
„Hvala predsjedniku Čoviću i svim danas okupljenim predstavnicima lokalne i županijske vlasti što su se na ovakav način uključili nakon svega što se dogodilo na prostoru Banovine. Ovo je pokazatelj da smo jedan narod kao i prije 30 godina. Koordinirana pomoć koja dolazi, uz današnje teme daljnjeg uključivanja pomoći i obnove, jamac su naše trajne povezanosti, kako u prošlosti, tako u sadašnjosti i budućnosti“, izdvojio je državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas.
„Naša suradnja i potpora je obostrana i to je današnji sastanak još jedanput pokazao. Prvi dan nakon potresa mnoštvo registarskih tablica iz BiH već je bilo prisutno na prostoru Petrinje i Sisačko-moslavačke županije i došli su tu pomoći. Prvi ciklus u vidu privremenog stambenog zbrinjavanja kroz nabavku stambenih kontejnera među prvima je pristigao kao donacija od strane tvrtke s prostora Hercegovine. Pored današnjeg razgovora da načelnici i gradonačelnici zajednički obnove jednu od razrušenih institucija, dobili smo i prijedlog da to budu i kuće u privatnom vlasništvu. Brza i kvalitetna obnova dati će rezultate, a Hrvati iz BiH će biti uključeni u taj proces. Hvala predsjedniku Čoviću što smo i danas pokazali da hrvatsko srce ne poznaje granice“, zaključio je Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH.
HDZ BiH