I ove godine na Bilima će biti obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma, komunizma, nacizma i fašizma

BILE: Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma, komunizma, nacizma i fašizma i ove godine bit će obilježen svetom misom i komemoracijom za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata u subotu 22.kolovoza 2020. u 12. 00 sati na Groblju mira na Bilima.
Tom prigodom blagoslovit će se središnji Križ, replika vukovarskog Križa.
Organizator misnog slavlja i komemoracije je Odjel za Drugi svjetski rad i poraće Hrvatskog narodnog sabora, koji u suradnji sa Udrugom Mir Internacional i članovima općinskih Povjerenstava za popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća čine Organizacijski odbor za izgradnju groblja mira.
Na trajno sjećanje i odavanje počasti svim žrtvama totalitarnih režima obvezuje nas i Rezolucija Vijeća Europe o »Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima« iz 1996., Rezolucija Vijeća Europe o »Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima« iz 2006., Rezolucija Europskog parlamenta o »Europskoj svijesti i totalitarizmu« iz 2009., Rezolucija Europskog parlamenta „Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe“ iz 2019., kao i Deklaracija Hrvatskog sabora o »Osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990.« te Rezolucija Doma naroda Parlamenta Federacije BIH o »Osudi totalitarnih režima« iz 2006. A na poseban način isto je naglašeno u Rezoluciji Europskog parlamenta o važnosti Europskog sjećanja za budućnost Europe od 19.rujna 2019. godine.