Interview tjedna: Julijana Pavlović,ravnateljica Narodne knjižnice HNŽ-a Mostar

Mostar, 13. ožujka 2018. godine: Gošća Jutarnjeg programa Mostarske panorame ovoga utorka bila je poštovana gospođa Julijana Pavlović, ravnateljica Narodne knjižnice HNŽ-a Mostar.

Od kada ste na dužnosti ravnateljice Pavlović, što je obilježilo Vaš mandat?

Pavlović: Dolaskom na mjesto ravnateljice prvo što sam željela bilo je promijeniti stereotipe. Kao što znate za svaku promjenu pa i promjene u radu knjižnice svakako treba biti svjestan činjenice da se ustaljeni stereotipi jako teško mijenjaju, a novi, osobito pozitivni, jako sporo izgrađuju.
Moja vizija koju sam podijelila sa kolegama bila je Knjižnica kao Središte kulturnog i društvenog života.
I mislim da danas odgovorno mogu reći da je knjižnica to i postala.

U ove četiri godine knjižnica je doživjela procvat, izašli ste izvan svojih prostora i radnih mjesta te pošli u susret našim građanima. Kako ste Vi osobno zadovoljni?
Pavlović: Brojni su sadržaji realizirani samostalno ili u suradnji sa drugim institucijama naše županije. Uspješno surađujemo sa dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, Sveučilištem u Mostaru, Zavodom za školstvo, Koledžom ujedinjenog svijeta, Sunčani most – inkluzivni vrtić, Međunarodnom osnovnom školom, Školom za djecu s posebnim potrebama, Klubom umirovljenika Neretva i Hrvatskim narodnim kazalištem, Kazalištem lutaka Mostar sl , Također smo potpisali Memorandume o međusobnoj suradnji s Filozofskim fakultetom i Međunarodnom osnovnom školom iz Mostara. Iznimno dobru suradnju imamo i sa Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače.
Što su to naši sugrađani i čitatelji mogli vidjeti i doživjeti u knjižnici?

Pavlović: Svečanom akademijom Obilježili smo 70. obljetnicu osnutka te smo tom prigodom otvorili renovirani dječji odjel i tiskali Monografiju ‘Kulturna riznica Hercegovine’
 Klimatizirali smo dječji odjel i čitaonicu
 Po prvi put organizirali smo stručna usavršavanja za knjižničare i bibliotekare iz HNŽ-a. Predavači su bili izvrsni doktori knjižničarstva Seminar je pohađalo trideset knjižničara iz naše županije.
 Održan je niz stručnih predavanja na različite teme gdje pratimo značajne svjetske datume
 Knjižnica je ugostila popularne autore iz Hrvatske putopisca Hrvoja Ivančića, dječju spisateljicu Sanju Pilić, Brunu Šimlešu, Josipu Pavičić Berardini, Antu Nadomira Tadića Šutru,) hrvatsku ilustratoricu Anu Jakić – Divković, pjesnika Alena Brleka, profesora Tomislava Brleka iz Zagreba
 autore iz susjedstva: Jagodu Iličić Minelu Masleša, Antu Kovačevića, mostarsku autoricu Sonju Škobić Sonju Jurić, Miljenku Koštro, Milenu Jukić Bandić Vinka Bilopavlovića, Anitu Martinac i mnoge druge.
 Prethodne četiri godine ostat će zapamćena i tome što smo svim našim korisnicima i zainteresiranim građanima omogućili različite oblike učenja, edukacija i razvoja vještina (informatičke tečajeve, tečajeve str. jezika, pričaonice, različite kreativne radionice, radionice arheologije, povijesne radionice, ljetne i zimske pričaonice, radionice astronomije i sl.)
Bitno je napomenuti da su sve naše radionice za članove knjižnice besplatne i da uvijek imamo onih koji su na listi čekanja.

Ravnateljice Pavlović, koliko je evidentirano zbivanja tijekom protekle četiri godine?

Pavlović: U posljednje četiri godine evidentirana su 543 događanja u vlastitoj ili organizaciji suradničkih institucija, s tim da su priređena 423 kulturno – obrazovna sadržaja za djecu i mlade, a 120 događanja za odrasle.

Što se upravo sada radi u knjižnici?

Pavlović: U prethodnoj godini započeli smo s renoviranjem arhiva Periodike. Odjel je renoviran sredstvima iz donacije Republike Hrvatske. Radovi su završeni i veselimo se svečanom otvorenju sljedeći tjedan. Odjel je suvremeno opremljen po knjižničnim standardima . U tijeku je vraćanje građe u police što je izuzetno dugotrajan i zahtijevan posao.
 U povodu Dana hrvatskog jezika i  u suradnji sa Zavodom za školstvo sutra će se održati promocija slikovnice Marta i Fran u oblacima- naše spisateljice Milene Jukić Bandić i
 Radionica pod nazivom Glagoljica kao sastavnica hrvatske kulture koju će voditi prof. Boris Jovanović.

Koji su Vam planovi u budućem razdoblju?
 Za kraj godine, knjižnica će našem gradu i građanima darovati Prvi dječji festival knjige. Festival će obilježiti niz kulturnih sadržaja i manifestacija, Novac za festival djelomično je osiguran donacijskim sredstvima pa smo u potrazi za novim donatorima.
 U tijeku su pregovori s poznatim književnicima iz Hrvatske i regije
 U knjižnici će se na proljeće ponovno održati niz stručnih predavanja i usavršavanja za knjižničare naše Županije. Sredstva su također osigurana donacijama.
 Nastavak rada na projektima i javljanje na Javne natječaje naš je stalni prioritet.
S kojim problemima se susrećete u radu knjižnice?
Pavlović: Najveći problem je obnavljanje knjižne građe jer nemamo stalna sredstva za nabavku knjiga.

Potreba za renoviranjem i modernizacijom odjela kojim bi zasigurno vratili dio čitatelja u knjižnicu.

 

 

Audio: