Izložba fotografija iz fundusa Udruge Ćiril Ćiro Raič pod nazivom “30 GODINA HRVATSKOG DOMA HERCEGA STJEPANA KOSAČE

Izložba fotografija iz fundusa Udruge Ćiril Ćiro Raič pod nazivom “30 GODINA HRVATSKOG DOMA HERCEGA STJEPANA KOSAČE”, koja je dio ovogodišnjeg Mostarskog proljeća 2024., održati će se u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 19 sati.

Kosača na Rondou nezaobilazno je mjesto u Mostaru, mjesto koje je ostavilo svoj trag u životu i svijesti svakog Mostarca. Svi smo se tu, u i oko te zgrade, u nekom razdoblju svoga života, nekim povodom i razlogom, nalazili i okupljali, uglavnom lijepim i veselim povodima.

Obilježavajući trideset godina Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, sjećamo se i Ćire Raiča, čovjeka koji je neraskidivo povezan sa svim onim što se u tih proteklih trideset, a i cijelih šezdeset i više godina postojanja objekta s njime i onime što se u njemu događalo. Veći dio fotografija koje vidimo na ovoj izložbi, od kojih su neke primjeri vrhunskog fotografskog umijeća, djelo su tog malog a velikog čovjeka koji je uvijek, s fotoaparatom u rukama, tražio najbolji kut, najbolje svjetlo, najbolji trenutak da ovjekovječi naš grad i ono što se u njemu događalo. U tom njegovom predanom i neumornom radu, kako se i vidi na ovoj izložbi, današnja Kosača, kao jedna od najvažnijih točaka kulturnog života grada, imala je vrlo važno mjesto. Srećom, njegov sin Vladimir, autor ostalih fotografija, nastavlja istim putem stvarajući i dalje neprocjenjivo blago uspomena dokumentarne vrijednosti koje će u nekim budućim vremenima svjedočiti o mjestu i važnosti Kosače.

Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. U Mostar dolazi 1952. i u njemu završava fotografski obrt 1955. godine. Dobiva posao fotografa u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru, u kojemu provodi cjelokupnu aktivnu karijeru. Zvanje majstora umjetničke fotografije stekao je 1975. godine, kada je primljen u članstvo Udruge primijenjenih umjetnika BiH i Jugoslavije. Ostvario je, za života, 67 samostalnih i sudjelovao na stotinama skupnih i tematskih izložbi u zemlji i u inozemstvu. Preminuo je 12. veljače 2011. godine.

Izložba ostaje otvorena do 4. lipnja, 2024.