Izvanredna poruka i potpuni oprost pape Franje

Papa Franjo uputio je izvanrednu poruku i blagoslov Gradu i svijetu s praznog Trga svetog Petra u povodu pandemije.

Papa Franjo je u uoči dramatične molitve s praznog Trga sv. Petra kazao da smo zbog koronavirusa svi u “istom čamcu” te pozvao svijet da na tu krizu gleda kao na test solidarnosti i podsjetnik na temeljne vrijednosti.Pozvao je cijeli svijet da se ujedini u molitvi. Prvi puta u povijesti udijelio je blagoslov oprosta bez uvjeta. Poručio da će nam obraćanje i vjera u Boga pomoći. Naglasio je kako se ne treba sijati panika, već da se malim gestama pomaže ljude.

– Teška tama nadvila se nad naše trgove, ulice i gradove, rekao je Papa na stepenicama Bazilike sv. Petra, ispred sablasno praznog i kišnog trga prije nego je udijelio blagoslov Gradu i svijetu koji se uobičajeno upućuje za Božić i Uskrs.- Preuzela je naše živote, ispunjavajući sve zaglušujućom tišinom i uznemirujućom prazninom koja, kako tama prolazi, sve zaustavlja: osjećamo je u zraku. Uplašeni smo i izgubljeni, dodao je Sveti Otac.

Vatikan je bogoslužje nazvao “Izvanrednom molitvom u vremenu pandemije”, sumornim odjekom  objave talijanskih dužnosnika da je broj umrlih od Covida-19 premašio 9000.

Ispod bijele nadstrešnice na stepenicama bazilike, papa Franjo je kazao da smo shvatili da smo svi “u istom čamcu, krhki i dezorijentirani, ali istovremeno važni i potrebni, svi pozvani da veslamo zajedno, svatko od nas osjećajući potrebu da tješimo druge”.

Pohvalio je liječnike, sestre, prodavače, čistače, njegovatelje, radnike u prometu, policiju i dobrovoljce te poručio da oni, a ne bogati i slavni, “pišu presudne događaje našeg vremena”.

Poglavar 1,3 milijuna rimokatolika, Franjo je poručio da Bog od svakog od nas traži da se “probudimo i širimo solidarnost i nadu koja će nam dati snagu, potporu i smisao u trenucima kada se čini da posrćemo”.

Papa je molio ispred drvenog križa koji se inače čuva u jednoj rimskoj crkvi te je postavljem na Trgu sv. Petra u ovoj posebnoj prigodi.

Prema tradiciji, radi se o čudotvornom križu koji je spasio Rim kada je taj grad 1522. pogodila kuga. Križ se prenosio rimskim ulicama punih 16 dana.

HRT je njegovu poruku prenosio uživo od 18 sati na Prvom programu Hrvatske televizije i Prvom programu Hrvatskog radija.(www.hrt.hr)