Jandroković nakon obilaska: Hrvatska neće ostaviti ove ljude

SISAK, 30. prosinca 2020. (Hina) – Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je u srijedu obišao potresom najteže pogođene dijelove Sisačko-moslavačke županije, poručio je da Hrvatska te ljude neće ostaviti, da će biti uz njih.

“Hrvatska neće ostaviti ove ljude, bit ćemo uz njih, smisao je politike da u ovakvim situacijama dade sve od sebe da pomogne ljudima. Dobro smo počeli, moramo tako nastaviti”, poručio je Jandroković nakon što je obišao Petrinju, Glinu, Majske Poljane u kojima je u potresu stradalo najviše ljudi.

Najstrašnije je obiteljima koji su izgubili svoje najbliže, kazao je, ističući da je u svim spomenutim mjestima stanje teško, a jednako tako je i u Novom Selu Glinskom, gdje su sve kuće raspucale, srušio se zvonik crkve.

“Iznimno je važno da brzo reagiramo, da pomoć bude upućena onima kojima je najpotrebnija”, naglasio je predsjednik Sabora, zadovoljan načinom i brzinom na koji je država do sada reagirala.

“Država je u prvom trenutku jako dobro reagirala i sve nadležne službe i svima hvala“, poručio je, spominjući HGSS, vojsku, policiju, bolničko osoblje, volontere, puno mladih koji pomažu ljudima na selu.

Naglasio je da na terenu ima ljudi koji su ostali bez doma, ali koji ne žele otići. Zato je bitno da čim prije stigne pomoć u šatorima i kontejnerima, kazao je, prenoseći kako mu je ministar Božinović rekao da je jedan od zahtjeva koji ide prema EU nabavka kontejnera. Jedan dio kontejnera je na putu, oni su rješenje za ljude koji žive u seoskim sredinama, istaknuo je Jandroković.

Sabor će brzo reagirati

Opetovao je da će Sabor brzo reagirati i donijeti sve potrebe akte i zakone koji će omogućiti “da proces ide dalje”. U stalnom sam kontaktu s premijerom, sada je dilema uklopiti Sisačko-moslavačku županiju u zakon o obnovi Zagreba i okolice ili ići sa posebnim zakonom, kazao je i objasnio da treba vidjeti koji će model osigurati efikasnost i brzinu.

Trebat će ispoštovati posebnosti ovoga kraja, jer ovdje je više seosko područje stradalo, u Petrinji su zgrade u centru gotovo potpuno uništene, vjerojatno će se velik dio raditi ispočetka, neće biti konstrukcijske obnove, objasnio je.

“Prepustimo to vladi i struci, a odmah nakon toga Sabor će ići s hitnom procedurom donošenja zakona”, poručio je Jandroković.

Naglasio je kako će obnova stradalog područja tražiti velika sredstva.

Ovo što nas čeka brojat će se u desecima i stotinama milijuna eura, po najavama iz EU ta će nam sredstva biti dostupna, no bitno ih je brzo kanalizirati, pretvoriti novce u projekte, zgrade, kuće, naglasio je predsjednik Sabora.

(Hina)