Janja Stojčić tajnica udruge “Bolji dani” najavila predavanja u povodu obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze

Danas je u eteru radija Mostarska panorama gostovala Janja Stojčić, tajnica udruge “Bolji dani”, koja je s nama razgovarala o temi multiple skleroze i predstojećem događaju koji će se održati u utorak, 28. svibnja, u HD Kosača. Obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze, će biti obilježeno 28. svibnja u Maloj galeriji HD Herceg Stjepan Kosača u 19:00 sati. Predavači će biti doc. dr. sc. Nataša Pejanović-Škobić, dr. med., koja će održati uvodno izlaganje o broju oboljelih i listi čekanja na lijek, te prof. dr. sc. Inge Klupka-Sarić, dr. med., čije će predavanje biti fokusirano na multiple sklerozu.

U osnivanju Udruge “Bolji dani” za potporu osobama s multiplom sklerozom, Klaudija Mikulić, kao predsjednica, i Janja Stojčić, tajnica udruge, imali su ključne uloge. Udruga je usvojila Statut i postavila temelje za buduće aktivnosti, a na osnivačkoj skupštini mnogobrojni su gosti podržali ovaj važan korak. Popunjavanjem pristupnica, novi su članovi zajedno s Inicijativnim odborom sudjelovali u radu Skupštine te su pravno i službeno formirali Udrugu. Upravni odbor, koji čine Igor Bevanda, Ornela Bilušić, Katarina Čerkez, Božena Džidić i Mirela Papac, zajedno s predsjednicom Klaudijom Marić, preuzima odgovornost za vođenje Udruge. Osim toga, podršku su pružili i predstavnici brojnih organizacija i udruga koji su svojim prisustvom doprinijeli osnivanju Udruge.

Udruzi “Bolji dani” cilj je unaprijediti kvalitetu života i promicati prava osoba oboljelih od multiple skleroze. Multipla skleroza je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava koja može zahvatiti različite dijelove mozga i kralježničke moždine. Njezin točan uzrok nije poznat, ali se vjeruje da je rezultat djelovanja okolišnih faktora i genetske predispozicije. Bolest karakteriziraju neurološki simptomi koji se mogu pogoršati ili poboljšati tijekom vremena. U SKB Mostar, na Klinici za neurologiju, pacijenti sa MS mogu se obratiti Ambulanti za demijelinizacijske bolesti radi dijagnosticiranja i liječenja.

Poslušaj cijeli razgovor na službenom YouTube kanalu radija Mostarska panorama.

Urednica programa: Ana-Marija Dedić

Urednik emisije i voditelj: Ana Barbarić

Tonska realizacija: Darko Majerski

Produkcija: Radio Mostarska panorama, Mostar, 24. svibanj 2024. godine.

88, 1 FM-Radio koji Vas sluša!

STREAM : www.glasmostara.ba

https://www.facebook.com/mostarska.panorama/

https://www.instagram.com/mostarskapanorama_88.1_fm/