Josip Botteri Dini dobio nagradu “Andrija Buvina”

SPLIT, 22. ožujka 2016. (Hina) –  Istaknuti hrvatski slikar Josip Botteri Dini dobitnik je ovogodišnje nagrade “Andrija Buvina” koja se tradicionalno u sklopu Dana kršćanske kulture dodjeljuje za izniman doprinos kršćanskoj kulturi.

Botteri Dini je dobio plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale, a izradio ju je akademski kipar Kuzma Kovačić. Prilikom primanja nagrade izjavio je kako mu je drago da je, s obzirom na to da su to bili 12. Dani kršćanske kulture, 12. po redu nagrađeni umjetnik iako bi volio da je 12. apostol na zadnjoj večeri, no možda i sam broj asocira na zadnju večeru, rekao je.

Istaknuo je kako se raduje priznanju, ali posebno imenu nagrade jer je to slavni Andrija Buvina, prvi hrvatski umjetnik koji je u povijesti poznat još prije 800 godina i koji je napravio slavoluk sa svojim vratnicama u katedrali sv. Dujma.

“To je slavoluk Božje objave. Proći kroz ta vrata znači uronuti u evanđelje i imati najbolju pripravu za svete čine kojima se u crkvi može nazočiti. To je kontinuitet umjetničkog djelovanja u sakralnoj umjetnosti”, rekao je Botteri Dini.
Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je rekao da “smo tijekom održavanja Dana kršćanske kulture svi postali novi”, a to je najvažnije, smisao i cilj manifestacije. Cilj je, nastavio je, da vrednujemo našu kulturnu i duhovnu baštinu koja je vrlo bogata i čuva našu memoriju i identitet, ali zapravo formira i utjelovljuje remek umjetničko djelo.

“A što je čovjek nego najuspjelije Božje umjetničko djelo. Želimo da ta slika bude još bolja upravo nadahnućem, likovnim, skulpturnim, glazbenim i drugim djelima koji u sebi nose poruku dobrote, istine i ljepote. Nose i vrednote mira, pomirenja i ljubavi. Zar čovjek koji je dotaknut s ovim danima, s valnim dužinama lijepoga, iskrenoga, dobroga, neće biti dobar. Sve smo naučili ukoliko smo bolji”, poručio je msgr. Marin Barišić.

“Ove godine je nagrada vrlo zasluženo pripala jednom iznimno samozatajnom i plodnom autoru koji nas je zadužio na polju kulture svojim primjerom i vrijednim djelom, a rekao bi  da nam je i svojim životom uvijek bio primjer kako treba samozatajno i marljivo raditi na polju kršćanske kulture”, rekao je  Miro Radalj, direktor Nakladničke kuće “Verbum”.

Glavni urednik “Verbuma” Petar Balta istaknuo je da, ako netko zaslužuje nagradu,  to je definitivno Josip Botteri Dini koji svojim umjetničkim stvaranjem već desetljećima nadahnjuje sakralne i druge kulturne prostore ne samo u Splitu nego diljem zemlje i inozemstva gdje žive Hrvati.  Svojim radom, nastavio je, Botteri Dini obogatio je i svetišta u hrvatskim misijama,  za njega je važno da je prepoznat i od strane umjetničkih kritičara i široke publike.

“Njegova djela zrače sakralnošću, ona su prepoznatljiva po umjetničkom izričaju, imaju jedno duhovno izražavanje koje publika prepoznaje i koje se jako lijepo uklapa i u sakralne prostore. Nije riječ samo o jednoj umjetnosti koja bi služila samoj sebi ili ljepoti, ili bila muzejska, nego doista oplemenjuje sakralni prostor i stvara jednu interakciju s publikom, odnosno s vjernicima”, istaknuo je Balta.

Nagrada Andrija Buvina, koja se dodjeljuje već 12 godina, do sada je bila dodjeljivana autorima mahom izvan Splita, a dobrim dijelom i izvan Hrvatske. Hrvatski slikar Josip Botteri Dini je drugi nagrađeni Splićanin nakon 2008. godine kada je tu nagradu dobio Ljubo Stipišić Delmata.

Dani kršćanske kulture se kao međunarodna manifestacija održavaju dvanaest godina i to u organizaciji nakladničke kuće Verbum i ove je godine bila otvorena u splitskoj palači Milesi. Cilj joj je promicanje i ukazivanje na ona djela, autore i događaje na kojima je izgrađena europska kultura i na čijim temeljima stoji i hrvatska kulturna baština. Osim Splita manifestacija se održavala u Dubrovniku i Šibeniku, te je u ta tri grada posjetiteljima bilo ponuđeno ukupno 60 izložbi, koncerata, projekcija filmova, tribina, predstava, predstavljanja knjiga, nosača zvukova i muzejskih programa. Večerašnjom dodjelom nagrada manifestacija je svečano zatvorena.

 

 

(Hina)