Komemoracija generalu Praljku prati se i ispred dvorane Lisinski

ZAGREB, 11. prosinca 2017. (Hina) – Oko 200-tinjak građana tijek komemoracije generalu Slobodanu Praljku mirno prati putem razglasa ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, poneki sa hrvatskom zastavom.

U predvorju u dva duga reda brojni građani i dalje se upisuju u knjigu žalosti za generala Praljka. Čekajući na red slušaju tijek komemoracije putem razglasa.

Bivši čelnik HGK i sadašnji optuženik u aferi Remorker Nadan Vidošević izjavio je kako se nije uložilo dovoljno napora da se dođe do mirovnih sporazuma, stoga je bila logična posljedica sukob Bošnjaka i  Hrvata za preostali prostor za preživjeti u BiH, što je završilo brutalno.

“Iz Srednje Bosne raseljeno je više od 17.000 ljudi, a iz Hercegovine oko 50.000. To je žalosna posljedica nefunkcioniranja, prije svega EU-a, a onda i drugih sila koje su mogle to spriječiti, mnogo toga su mogle spriječiti, uključujući i Srebrenicu”, rekao je Vidošević uoči komemoracije.

Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo kazao je da je ovo odavanje počasti hrvatskome vitezu. “On je u sudnici umro kao nevin čovjek jer proces nije do kraja završen. Odajemo počast velikom Hrvatu, jer tek kada prođe vrijeme vidjet će se njegova veličina. Svojom smrću pobijedio je sud u Haagu”, rekao je.

Upitan je li Praljak htio  komemoraciju, Lošo je rekao da nije bitno što je on htio već je bitno da Hrvati moraju odati tu počast zaduženi njegovim djelima, istaknuvši da se moraju poštivati generali i vitezovi.

Vukovarski branitelj Zvonimir Ćurković ocijenio je da je Praljak svima pokazao da ne prihvaća političku pravdu.

“Stao je ispred svog naroda i vojske i počinio čin koji ja ne shvaćam kao samoubojstvo, tako da smo došli odati počast jednoj velikoj duši”, kazao je dodavši kako “imamo pravo izraziti svoje nezadovoljstvo nepravednom presudom”, rekao je.

(Hina)