Kovač: Hrvatska i Turska žele da BiH bude funkcionalna država

 

MOSTAR, 9. siječnja 2018. (Hina) – Predsjednik Odbora za za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je za sarajevske novine uoči današnjeg susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom da dvije zemlje imaju zajednički interes da BiH normalno funkcionira, što podrazumijeva i izmjenu izbornog zakona kako bi bosanskohercegovački Hrvati bili ravnopravni.

Komentirajući za sarajevski Dnevni Avaz od utorka najavu da će Grabar-Kitarović od Erdogana zatražiti potporu za izmjene izbornog zakona u BiH, Kovač je ocijenio da su Hrvatska i Turska prijateljske zemlje i da ih snažno veže “interes da BiH bude funkcionalna pravna država”.

“Nedvojbeno je da Turska ima snažan utjecaj na prilike u BiH, a na moralnom planu na Bošnjake”, istaknuo je Kovač.

Pojasnio je kako Republika Hrvatska inzistira na provedbi odluke Ustavnoga suda BiH po prizivu nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Bože Ljubića, aktualnog zastupnika Hrvatskog sabora, kojom je naložena izmjena izbornog zakona zemlje kako bi se osiguralo ravnopravno predstavljanje Hrvata s druga dva naroda.

“Treba provesti obvezujuću i konačnu odluku Ustavnog suda glede izmjene izbornog zakona i time svim ustavotvornim narodima – Bošnjacima, Hrvatima i Srbima i građanima BiH osigurati ravnopravnost na nadolazećim izborima. Kao što znamo Hrvati trenutačno nisu ravnopravni u izbornom procesu”, rekao je Kovač.

Šef vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora dodao je kako je najvažnije osigurati da se izbori provedu na demokratski način te osigura ravnopravna zastupljenost kako bi se BiH mogla brže usmjeriti prema euroatlantskim integracijama.

“Želimo da BiH iskoristi svoju prigodu bržeg približavanja europskoj i atlantskoj zajednici država”, kazao je on.

(Hina)