Lakši način nije uvijek pravi način

U trideset šestoj emisiji „Živi Mostovi“, urednik i voditelj mr. sc. Zoran Zekić razgovarao je sa učenicom generacije Marijom Knezović, maturanticom Srednje turističko-ugostiteljske škole Mostar, i ujedno mladom osobom koja piše pjesme i nastupala je za Dane hrvatskog jezika s pjesmom „Putnik“.
Naime, Marija Knezović je ovogodišnja učenica generacije Srednje turističko-ugostiteljske škole Mostar, iz odjela hotelijersko-turistički tehničar i za ovu prigodu smo kratko sa njom razgovarali o dosadašnjem uspjehu i budućim planovima. Marija nam je otkrila da će studirati hrvatski jezik i književnost, te da su joj svi profesori dragi, a posebice razrednica Monika Filipović.
Istaknula je kako je iznenađena i sretna što je učenica generacije te kako se sve četiri godine trudila da joj prosjek ocjena bude što bolji. Upisala je školu koju voli, tako da joj je to bio dodatni poticaj. Ima ljubav prema jezicima, i hrvatskom jeziku tako da joj nije bio problem proći školski program. Na pitanje, po čemu će joj posebice ostati uspomena na školu, iskazala je da je ipak najljepša uspomena ekskurzija. To su trenutci koji ostaju za cijeli život. Kada su u pitanju profesoru svima je zahvalna na trudu i izdvojenom vremenu, ali je posebice izdvojila razrednicu Moniku Filipović.
„Studirat ću hrvatski jezik i književnost. Danas mladi, možda, nedovoljno znaju cijeniti vrijednost hrvatskog jezika, i možda im je u nekom trenutku teška gramatika. Međutim, ja volim jezike i književnost te znam da neki mladi izbjegavaju čitati lektire i raditi zadaće. Lakši način nije uvijek pravi način. Ja volim lektiru i književnost, a pišem i pjesme i nastupala sam na Danima hrvatskog jezika“, istaknula je Knezović.
Na kraju je mladima poručila da je važno da imaju neku ideju vodilju, i nešto što vole, da se usmjere na predmete koji im najviše odgovaraju. Da se zalažu za sebe, i svoje znanje, da se što više uključe u vannastavne aktivnosti i natjecanja te izradu projekata. I sama je osobno sudjelovala u mnogim natjecanjima, i to ju je posebice oplemenilo. Ujedno, to je i dobar temelj i za budući studij i rad.

Poslušaj cijeli razgovor na službenom YouTube kanalu radija Mostarska panorama
Urednica programa: Ana-Marija Dedić
Urednik emisije i voditelj: Zoran Zekić
Tonska realizacija: Ivan Raguž
Produkcija: Radio Mostarska panorama, Mostar, 6. lipnja 2024. godine.
88, 1 FM-Radio koji Vas sluša!
STREAM : www.glasmostara.ba
https://www.facebook.com/mostarska.panorama/
https://www.instagram.com/mostarskapanorama_88.1_fm/