Male šanse za reviziju presude hrvatskoj šestorki – odvjetnici

ZAGREB, 30. studenoga 2017. (Hina) – Male su šanse za reviziju presude hrvatskoj šestorici, osuđenoj u srijedu pred Haškim sudom na visoke zatvorske kazne zbog zločina nad muslimanima 1993.-94., objavili su u četvrtak njihovi odvjetnici.

Prema statutu Haškog suda, revizija pravomoćnih presuda moguća je ako se pojave neki novi dokazi koji nisu bili poznati u ranijim fazama postupka.
Odvjetnica Slobodana Praljka Nika Pinter kaže da su šanse za to male, a upozorava i na to da se Haški sud zatvara krajem godine.
“Ako će Praljkova obitelj tražiti (reviziju) vidjet ću, ali ja osobno s tim sudom ne žeim više apsolutno ništa imati”, rekla je Hini Pinter čiji se klijent u srijedu ubio na izricanju pravomoćne presude.

“To je jedan ružan kraj Haškog suda. Ne samo zbog ovoga što se dogodilo Praljku, nego i inače smatram da nije ostvario svoju svrhu”, dodala je odvjetnica.
Obrane ostalih osuđenika još nisu odlučile o daljnjim koracima, ali također ističu da je reviziju gotovo nemoguće dobiti.
“Šanse da se nađu neki novi dokazi su vrlo male, gotovo nikakve”, rekao je izvor blizak obrani.
Odvjetnici podsjećaju da su u prvostupanjskom postupku iskoristili sve dokaze protiv teza o udruženom zločinačkom pothvatu i međunarodnom sukobu u BiH, poznatih iz ranijih presuda BiH Hrvatima – Blaškiću, Kordiću i Naletiliću.
“Pokušali smo ih srušiti, ali nažalost nismo uspjeli”, rekao je izvor.
Obranu čude ogorčene reakcije hrvatskih vlasti na presudu šestorki, s obzirom na to da se Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko već spominju u ranijim presudama.
“Netko je očito prespavao 20 godina”, ocijenio je izvor.
Haški sud osudio je u srijedu šestoricu čelnika Herceg Bosne na 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima, počinjenima u sklopu udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovala tadašnja vlast u Zagrebu.
Najviši hrvatski dužnosnici oštro su kritizirali odluku sudaca i najavili da će to pitanje podići na razinu Vijeća sigurnosti UN-a, koje je osnivač Haškog suda.

(Hina)