Matija Cvek na 12. izdanju Mostar Summer Festa za radio Mostarska panorama govorio o glazbenom putu i budućim planovima

Na ovogodišnjem 12. izdanju Mostar Summer Festa imali smo priliku razgovarati s višestrukim dobitnikom Porina i nepobjedivim majstorom balada, Matijom Cvekom. Ovaj talentirani izvođač, iza sebe ima dva izuzetno uspješna autorska albuma i sve je više tražen izvan granica Hrvatske. Ove godine, Matija je došao u Bosnu i Hercegovinu, nastupivši po drugi put u Mostaru, a planiran je i još jedan nastup 8. kolovoza u Međugorju.

Od najranijih dana, Matija je pokazivao ljubav prema glazbi, posebno prema pjevanju koje obilježava cijeli njegov dosadašnji život. Sa 16 godina upoznaje profesoricu pjevanja i pedagoginju Denis Vasilj koja mu pruža maksimalnu podršku. Nakon četiri godine vježbanja i glazbenog odgajanja, upravo po njenoj preporuci ostvaruje suradnju s poznatim skladateljem Nenadom Ninčevićem.

Njegovi prvi ozbiljni nastupi bili su na “Runjićevim večerima 2013.” u splitskom HNK, posvećenim velikom hrvatskom kompozitoru Zdenku Runjiću. Također, sudjelovao je u game showu “Volim Hrvatsku” kao prateći vokal u bendu Ante Gele i kao prateći vokal Jacquesa Houdeka na Eurosongu u Kijevu 2017. godine.

Šira javnost upoznala ga je kroz iznimno gledanu i nagrađivanu HRT-ovu emisiju “A strana”, ali ono po čemu je najprepoznatljiviji su njegove autorske pjesme. Prvi singl, pjesma “Visine”, za koju je napisao tekst i glazbu uz svog glazbenog producenta Alana Dovića, postao je megahit na YouTubeu u Hrvatskoj s preko 5 milijuna pregleda. Sljedeći singl, brzi pop-funk hit “Praviš me ludim”, osvojio je radijske postaje diljem Hrvatske.

U spotu za “Praviš me ludim” pojavljuje se hrvatska plesačica Petra Hajduk, koja u biografiji ima spotove Sam Smitha, Dua Lipe, Franz Ferdinanda i Jamesa Arthura. Matijina ozbiljnost kao autora potvrđena je suradnjom sa Sašom Antićem i Mladenom Badovincem iz grupe TBF na pjesmi “Probudi se”. Nakon toga uslijedila je pop-swing balada “Ako nađem nekoga” za crtani film “Korgi” te veliki ljetni hit “Drama”, nominiran za MAC awards za najbolju mušku pop numeru.

Tri godine predanog rada i interakcije s publikom rezultirale su prvim albumom “Izbirljivo i slučajno” u travnju 2021. godine. Pjesme s albuma, poput “Praviš me ludim”, “Probudi se, pokreni se”, “Drama” i “Plaža”, postale su radijski hitovi. Posebno se istaknula balada “Nasloni se” koju je Matija snimio s Matijom Dedićem, a mnogi su je nazvali jednom od najljepših domaćih balada ikad snimljenih.

S albumom “Izbirljivo i slučajno”, Matija je osvojio Porin nagrade za Najbolji album pop glazbe i Najbolju mušku vokalnu izvedbu za pjesmu “Ptice”. U suradnji s Brunom Bišćanom i Big Band Bjelovar, krajem 2022. godine snimio je jazz album “Izbirljivo i namjerno”.

Godine 2023. Matija Cvek i njegovi Funkensteinsi donose konceptualno zreliji album “Vile se ovdje igraju” s deset novih pjesama nastalih kao plod jamminga benda i autora. Album je najavljen emotivnom baladom „Kraj Save“, kojom je opjevao svoj voljeni Zagreb, te pjesmom „Zalazak“ predstavljenom na Melodijama Jadrana.

Matija Cvek je neumorno radio i stvarao, a svaka pjesma koja izađe iz njegovog pera zasluženo postane radijski hit. Pjesma “Trebaš li me” u duetu s Eni Jurišić osvojila je tri Porina u kategorijama za Pjesmu godine, Najbolju vokalnu suradnju i Najbolji video broj. Matija je nepobitno dokazao da je jedan od najomiljenijih pop izvođača na sceni, a s novim albumom i nastupima nastavlja oduševljavati publiku.

Matija Cvek se u svojoj karijeri može pohvaliti i suradnjom s Marijom Šerifović, jednom od najpoznatijih glazbenica s ovih prostora. Zajedno su snimili pjesmu “Pola Sunca”, koja je osvojila srca publike svojim emotivnim i snažnim stihovima. Ova suradnja dodatno je učvrstila Matijinu poziciju na regionalnoj glazbenoj sceni, pokazavši da se njegova glazba može uspješno uklopiti i u širi balkanski kontekst.

Poslušaj cijeli razgovor na službenom YouTube kanalu radija Mostarska panorama

Urednica programa: Ana-Marija Dedić

Urednik emisije i voditelj: Ana Barbarić

Tonska realizacija: Darko Majerski

Produkcija: Radio Mostarska panorama, Mostar, 28. lipanj 2024. godine.

88, 1 FM-Radio koji Vas sluša!

STREAM : www.glasmostara.ba

https://www.facebook.com/mostarska.panorama/

https://www.instagram.com/mostarskapanorama_88.1_fm/