Ministar Jović: Nastavit ćemo snažno poticati poljoprivrednu proizvodnju

 

„Vlada je protekle godine prvi put osigurala županijske poticaje u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji. Sredstvima u ukupnom iznosu od 900.000 KM potaknuli smo podizanje novih nasada šljiva, maslina i vinograda, pčelarstvo, te subvencionirali nabavu novih motokultivatora i priključaka.
Također, osigurali smo potporu proizvođačima popularnih kultura u hercegovačkom podneblju, kao što su: grožđe, smilje i maline, proizvođačima povrća u plastenicima, presadnica povrća i ljekovitog bilja. U ovoj godini smo nastavili te poticajne aktivnosti i za njih osigurali 1.300.000 KM“, kazao je na današnjoj press-konferenciji Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ.

Podsjetio je na to kako je Ministarstvo provelo sve postupke za dobivanje federalnih poticaja, za što je na području Županije od 2014. do 2017. godine dodijeljeno više od 19 milijuna KM.

„S ciljem stvaranja povoljnog ambijenta i mogućnosti za razvitak i poticaj u poljoprivredi kao temeljnoj gospodarskoj grani, Vlada je, na prijedlog Ministarstva, dala potporu poljoprivrednim sajmovima, manifestacijama i izložbama od značaja za HNŽ, za što je izdvojeno 90.000 KM“.

Govorio je i o projektima za sufinanciranje izgradnje i održavanja vodnih objekata koji se realiziraju iz namjenskih sredstava vodnih naknada, za što je od 2005. do 2017. godine jedinicama lokalne samouprave dodijeljeno 29.000.000 KM. Istaknuo je, također, i projekt rekultiviranja zemljišta, čiji je cilj uređenje i zaštita poljoprivrednog zemljišta, za što je u posljednjih dvije godine izdvojeno 1.000.000 KM, dok se u ovoj godini, zbog radova na izgradnji autocesta, očekuje još značajniji iznos.

Odgovarajući na upite novinara o statusu poduzeća J.P. Šumsko gospodarsko društvo “Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar i njegovih zaposlenika, ministar Jović je naglasio kako se radi o naslijeđenom problemu, ali i da je uvjeren u to kako će uskoro to pitanje biti riješeno na zadovoljavajući način.

Podsjetio je i na to kako se zbog nedonošenja Zakona o šumama bespravno sijeku značajne količine drvne mase i devastira šumsko bogatstvo, te naglasio kako se intenzivno vode razgovori svih relevantnih čimbenika kako bi se to područje zakonski uredilo i šumskim bogatstvom gospodarilo na zakonit način.

„Problemi s kojima su suočeni djelatnici J.P. Šumsko gospodarsko društvo “Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar su oni za koje moramo naći rješenje, jer je to jedino poduzeće koje je Županija utemeljila i koje je u cijelosti u njezinu vlasništvu“.

Na konferenciji su, uz ministra Jovića, govorili i dr. sc. Perica Bulić, ravnatelj Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i zaštitu bilja, Marinko Pranjić, ravnatelj Uprave za vode i Amela Alikadić, iz Zavoda za zemljište, ističući značajne pomake koje je Ministarstvo učinilo kada je u pitanju upravljanje i gospodarenje zemljištem, osobito poljoprivrednim.
Naglašena je, također, i uloga savjetodavne službe Ministarstva koja je, zahvaljujući suvremenoj opremi i educiranim stručnjacima, jedna od najboljih u BiH. Zahvaljujući njezinu radu, poljoprivredni proizvođači mogu dobiti najbolje savjete u svezi s uzgojem i zaštitom poljoprivrednih kultura.

Pozvani su poljoprivredni proizvođači koji namjeravaju aplicirati za županijske poticaje da izvrše ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih proizvođača i Registru klijenata najkasnije do 31. ožujka.

 

AUDIO: Donko Jović