Mirovine za travanj, 4. svibnja

 

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO donio je, na sjednici, odluku o akontativnom usklađivanju mirovina, a u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO. Tom odlukom, sve mirovine,s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2018 godini povećat će se za 3,5 posto.
Odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene mirovine ostvarene i u 2018. godini, koje ce se također povećati za 3,5 posto. Korisnicima mirovina ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje mirovina će biti izvršeno sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih mirovina koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.
Pored povećanih mirovina za travanj, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u petak 4. svibnja, dobiti i razliku između isplaćene mirovina za ožujak i uvećane mirovine.

Odluka o akontativnom usklađivanju mirovina donesena je zbog činjenice da statistički pokazatelji o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za travanj i razlike mirovina za ožujak, s uračunati troškovima, iznose oko 170 milijuna KM.