Mladež HDZ-a BiH snažno djeluje u Vijeću Mladeži Europske pučke stranke

 

Mladež HDZ-a BiH predvođena predsjednikom Mladeži Mariom Mikulićem sudjelovala je na trodnevnom zasjedanju Vijeća Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) u Milanu o budućnosti Europe i rada u digitalnoj eri.

Prvog dana zasjedanja YEPP-a rasprava je vođena o rezolucijama koje su predložile mladeži. Mladež HDZ-a BiH podržala je sve pozitivne i konstruktivne rezolucije koje će doprinijeti boljem položaju mladih.

Na našu žalost Asocijacija mladih SDA opterećena prošlošću predložila je rezoluciju o osuđivanju ratnih zločina na području bivše Jugoslavije s nizom pristranosti u vezi s ulogom pokojnog generala Slobodana Praljka, te HVO-a u ratu u Bosni i Hercegovini, dok su propustili spomenuti sva stradanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i osuđene ratne zločince Armije BiH.

Predstavnici Mladeži HDZ-a BiH zajedno sa sestrinskom Mladeži HDZ iz Republike Hrvatske su ukazali na neprihvatljivu retoriku i ustvrdili da se nema smisla vraćati u prošlost i pokretati teme rata, nego se trebamo okrenuti budućnosti i baviti se gospodarskim pitanjima, radnim mjestima i konkretnim stvarima koje mogu pomoći mladima.

Predsjednik YEPP-a Andrianos Giannou podržao je govor predstavnika dviju Mladeži HDZ-a, te je istaknuo potrebu okretanja budućnosti i stvarnim problemima mladih, kao i da smisao YEPP-a nije baviti se ratnim i povijesnim temama nego upravo suprotno, što je neformalno podržala velika većina mladih europskih pučana.
Predstavnici Asocijacije Mladih SDA, uvidjevši da se većina europskih mladeži ne želi doticati ratnih tema te da takva rezolucija neće imati gotovo nikakvu podršku, donijeli su odluku o njenom povlačenju.

„Još jednom se pokazala sva besmisao pričanja o prošlosti i vraćanja na ratne teme. Mladež Europske pučke stranke pokazala je jasan smjer kojim se vodi, a to su budućnost Europe, radna mjesta za mlade, politika mladih koja se bazira na pozitivnim projektima kao što je Erasmus i mobilnost studenata, dok to nikako nisu teme rata i prošlosti. Žao mi je što su kolege iz Asocijacije mladih SDA krenuli u ovom smjeru umjesto da se okrenemo budućnosti i popravljanju položaju mladih u BiH koji je na nezavidnoj razini. Ipak, veseli me njihova konačna odluka o povlačenju ove rezolucije, te se nadam da ćemo se u budućnosti zajednički posvetiti pozitivnom djelovanju za mlade. Mladež HDZ-a BIH je pokazala da će nastaviti voditi proaktivnu i proeuropsku politiku, ali uvijek sa zaštitom hrvatskih nacionalnih interesa u Bosni i Hercegovini“ kazao je predsjednik Mladeži HDZ-a BIH Mario Mikulić.

Drugog dana Vijeća YEPP-a usvojene su rezolucije koje govore o budućnosti mladih u Europi i konkretne smjernice koje vode mlade u digitalnu eru.

Trećeg dana, predsjednik YEPP-a Andrianos Giannou održao je sastanak s predsjednicima svih mladeži članica YEPP-a, na kojem je sudjelovao i predsjednik mladeži HDZ-a BiH Mario Mikulić. Na sastanku se razgovaralo o budućim aktivnostima Mladeži Europske pučke stranke, kao i smjeru kojim se treba voditi Mladež.

Podsjećamo kako je rad Mladeži HDZ BIH prepoznat u YEPP-u i na zadnjem održanom Vijeću YEPP-a u Beogradu kada je usvojena Rezoluciju Mladeži HDZ-a BiH o promjeni Izbornog zakona u BiH i nužnosti donošenja novog. U rezoluciji je naglašeno kako je politička ravnopravnost hrvatskog naroda temelj opstanka europske Bosne i Hercegovine, te da je nužno usvajanje novog Izbornog zakona prije Općih izbora 2018.godine.