Mostar: Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata i zabranjuju okupljanja

 

MOSTAR, 18. ožujka (FENA) – Stožer civilne zaštite Grada Mostara u srijedu je donio zapovijed kojom se, među ostalim, odmah obustavlja rad ugostiteljskih i drugih objekata u Mostaru, te se zabranjuje okupljanje građana u parkovima i na javnim površinama.

Obustavlja se, također, rad kulturnih institucija, odnosno kina, muzeja, kazališta, umjetničkih galerija i slično na području grada. Isto tako, odmah se obustavlja i rad javnih bazena i kupališta, sportskih centara te spa i fitnes centara, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.

“Otkazuje se održavanje svih javnih skupova u Mostaru, kao i privatnih skupova, proslava i drugih okupljanja, kako u organizaciji pravnih tako i fizičkih osoba. Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića, odnosno restorana, pizzerija, slastičarni, ćevabdžinica, nargila barova, caffe i bistro barova, klubova, diskoteka, kasina, sportskih kladionica, rad kafića u sklopu benzinskih crpki i slično na području Mostara u trajanju od najmanje 15 dana”, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Grada Mostara.

Dodaje se kako se od ove naredbe izuzimaju oni ugostiteljski objekti koji se pismenim putem prema Stožeru izjasne da će obavljati isključivo dostavu hrane, uz pridržavanje mjera zaštite i fizičkog razmaka prilikom dostavljanja hrane i pića, s tim da i dalje ne smiju služiti hranu i piće u objektu, niti primati goste u objekte.

Naredbom se, također, obustavlja se rad svih tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona i butika, a rad trgovina osnovnim prehrambenim artiklima (supermarketi, hipermarketi, pekare, apoteke, benzinske pumpe) se organizira do 18 sati u trajanju od najmanje 15 dana od danas.

Svim odjelima Gradske uprave, te upravama gospodarskih društava, fizičkim i pravnim osobama na području Mostara nalaže se da pojačaju provođenje općih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zarazne bolesti, s posebnim naglaskom na pojačanu vanrednu dezinfekciju poslovnih površina i sredstava javnog prijevoza.

Javnim organizacijama, institucijama, javnim ustanovama, poduzećima i ostalim pravnim subjektima koji se bave pružanjem usluga građanima (elektrodistribucija, telekomi, pošta, banke i slično) preporučuje se da uvedu racionalizaciju radnog vremena i osoblja, te da vrše dezinfekciju prostorija i površina u skladu s pojačanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

“Svi navedeni subjekti obavezni su dostaviti informaciju o poduzetim mjerama Stožera civilne zaštite Grada Mostara, a Službi za inspekcijske poslove nalaže se da osigura dežurstvo nadležnih inspektora i da na terenu u skladu sa svojom nadležnošću vrše nadzor provođenja zapovjedi/naredbi u suradnji s Policijskom upravom Mostar”, stoji u priopćenju.