Izložba “Kontrapunkt” u Kosači

 

U Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u  otvorena je izložba pod nazivom ‘Kontrapunkt’ autorice Biljane Sesar. Radovi izloženi na ovoj izložbi nastali su u razdoblju od 2005. do 2018. godine, a podijeljeni su u tri cjeline: ‘Bunska idila’, ‘Vilini konjici’ i ‘Apoksiomen’.

Ovo je 13. samostalna izložba Biljane Sesar. Prva faza – ‘Bunska idila’ koja kroz plein air djela prikazuje autoričinu povezanost s prirodnim ambijentom rijeke Bune koji je inspirira i potiče na stvaranje. Kompozicije na većim prikazima ovog ciklusa građene su kao zrake Sunca koje su ujedno i izvor svih svjetovnih ljepota. Manji formati više su ispunjeni formom i sadržajem koji u žanr scenama oslikavaju ugodu kupača, pjesmu, radost, riječne brzake i životnu bezbrižnost. Ciklus ‘Vilini konjici’ stvoren od boja i u bojama je inspiriran njihovom neiscrpnom posebnošću. Kao simboli u davnim i dalekim kulturama, kao i u autohtonom – tradicionalnom poimanju, vilini konjici označavaju svako duhovno i materijalno dobro prisustvo na ovom svijetu. Treća cjelina ‘Apoksiomen’ je nastao u zadnje dvije godine i tematski je najkompleksniji.
Prati životne situacije jednog određenog lika u dimenziji u kojoj je vrijeme kao društvena u kulturna odrednica drugačije definirano. Prikazanim djelima, slikarica Sesar iskazuje slikarstvo kao neodoljiv segment svake razine bivanja i kao naiskreniji medij kojim komunicira, napisala je u predgovoru kataloga Danijela Ucović.

Izložba je dostupna za slobodno razgledanje do 3. lipnja 2018.

 

AUDIO: Ljiljana Rajković