Najava: Predstava Utopija u sklopu Mostarskog proljeća 2024. – XXVI. dani Matice hrvatske Mostar

 

 

 

Lutkarsko kazalište Mostar već tradicionalno sudjeluje u  programu Mostarskog proljeća – Dani Matice Hrvatske .

Ove godine publika će imati priliku pogledati predstavu Utopija.

Predstava je namijenjena za nešto starije mališane( 10+), ali i odrasle.

 

Predstava će se igrati u dva termina, u petak 3.5. u 18 sati i u subotu 4.5. u 11 sati.

Predstava Utopija  govori o ljepoti i značaju umjetnosti. Središte priče je teza koja govori da je umjetnost sastavni dio života i kako bez umjetnosti ne možemo u potpunosti izgraditi sebe.

Režiju i tekst potpisuje Vanja Jovanović redatelj sa Akademije za dramsku umjetnost Zagreb. Vizualni identitet predstave izradio je Mario Tomašević, a za glazbu je zaslužan Marin Živković.

U predstavi igraju: Marta Haubrich, Tibor Oreč, Ivan Nevjestić i Anela Planinić Škutor.

 

Riječ redatelja:

Predstava Utopija bavi se značenjem umjetnosti, kako u životu pojedinca, tako i u životu jedne obitelji, jedne nacije, jedne civilizacije i jednog svemira. Predstava metaforički stavlja u fokus raspad jedne civilizacije i uspostavu nove u kojoj umjetnost nije dobrodošla. U distopijskom stilu ova predstava nudi pretpostavku kako bi svijet izgledao bez umjetnosti, a posebnost joj daje to što se izvodi upravo koristeći raznolike umjetničke izričaje poput likovne, glazbene, glumačke i lutkarske, te ih  objedinjuje u kazališni čin.

Radnje predstave prati jednu obitelj slikara i njihovu najmlađu članicu Martu. Kada od vršnjaka u školi sazna da joj obitelj od rođenja krije nestanak oca, tvrdeći da će se on vratiti svakog časa, ona odlučuje otići u potragu za njim u zemlju u kojoj je umjetnost zabranjena. U toj zemlji ona pronalazi razne ljude koji su zbog izostanka umjetnosti postali ljušture ispunjene beznađem, mržnjom i strahom. Svojim umjetničkim djelima ona im pomaže doživjeti mogućnost ljepote življenja i time im pokušava dati smisao.

 

 

Budući da je broj posjetitelja ograničen molimo vas da svoje mjesto osigurate rezervacijom putem naše web stranice https://lutkamo.com/predstava/utopija-2/.

Napomena: Vaše rezervirane ulaznice molimo preuzmite najkasnije 15 minuta prije početka predstave, jer u suprotnom rezervacija se poništavaPosebno napominjemo da nakon početka predstave nije moguć ulazak u dvoranu.